сряда, 3 април 2013 г.

Отворено писмо на дадените под съд работници от „Лесопласт“-Троян



„С какво сме виновни ние, които му изкарваме парите? Какво толкова иска от нас? Останаха ни само дрехите на гърба. И ръце, с които да му работим. Защо не погледне надолу, да ни види и попита. Да поговорим. Заобикаля ни като прокажени. Подиграва ни се, демонстрира надмощие и власт. Къде е собственика на завода, В. Стаменов? Чуйте ни г-не! Ние не искаме да не работим. Искаме достойно заплащане за труда, който полагаме. За 3-сменния режим, за условията на работа, за рисковете. Трябваше ли да се стига до тук, г-н Стаменов? Или не Ви пука – роби има и ще има. Вие сте израснал в по друг строй, дано проговори съвестта Ви.“

Припомняме: 42-ма работика от Троян – на съд за „незаконна стачка“ http://rabglas.blogspot.com/2013/03/42.html

4 коментара:

  1. Това което чета ми прилича на сълзливо самоокайване! Направо звучи унизително! Тези хора са готови да се молят и подмилкват вместо да се борят! Но, щом пълзиш като червей, не се сърди когато те настъпват!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Само един червей може да нарича борещите се работници "червеи"

      Изтриване
  2. Прав е спролетарски-хората в България са прекалено страхливи в мнозинството си и не са единни като народ.
    Които са мъже и са по-стока най-често гледат да бягат или ако са в България,защото няма как да излязат по една или друга причина псуват останалите и странят от тях.
    Сайтът е хубав,но ми прилича на комунистически.
    Проблемът не е в частният бизнес а в хората,които се държат като роби.
    Извън България думата "българин" не звучи гордо,лошото е,че станахме чужденци в собствената си държава.
    Много ми е лесно да защитавам работници българи,но знам какво е шуробаджанащина,двоини стандарти,любовници,интриги,неспазване на трудовите закони и правоотношения.Говоря като човек,който в лични разговори е опитвал да подбутне колегите си към стачни действия с думи като "ами ако всички спрем работа шефовете какво ще правят,ще губят адски много пари,те зависят повече от нас отколкото ние от тях..."
    Или "даите да направим обща стачка,но продължителна,ние не сме общи работници да си намери други от улицата и за ден два и нови работници трудно ще дойдат в предприятие,в което има масова стачка и масови съкращения,уволнения"
    Висококвалифицирани специалисти на заплати като за общ работник отсреща-"ами виж мойто момче,работата ще се даде на частни фирми,нищо няма да стане,само ние ще си загубим работата и нищо няма да се промени"
    Въобще и един протест не можем да си правим като се запушват главните пътища и портали на заводите,по градовете,железопътните линии,магистрали"
    Протестът е ефективен,когато пречи максимално и нанася максимално големи финансови загуби на политиците,олигарсите,всички малки и средни новоизпечени бизнесменчета!За всичко това трябва елементарна смелост,постоянство и единство!
    И да не се забравя-тотален бойкот на роднини,любовници,подмазвачи-некадърници и паразити,които го играят "Държавна сигурност" във фирмите!
    Когато Бойко Борисов каза,че има "лош матриал" много хора се засегнаха-така е,истината боли!Но по-добре да ви боли и да се осъзнаете,отколкото България да изчезне!Защото на там отиваме!

    ОтговорИзтриване
  3. Нещата много отдавна в България са за гражданска война,но много от хората са като овце при нас,нека се обиждат от истината!
    Ако бяха мъже този шеф/шефове нямаше да са живи,в буквалният смисъл!Важи за всякакви едри мошенници и други по-тежки престъпници!
    Хората само се преструват на много цивилизовани-простащината ни залива отвсякъде,но хората се опитват да скрият страхливостта и малодушието си зад лицемерното възпитание и цивилизованост.
    Ама как "гражданско неподчинение"?!Ама протестът или стачката трябва да се проведат планирано-естествено,самата идея за планирана и позволена стачка/протест е идиотска и самото намекване за търсене на разрешение е гавра,но колко от хората се усещат?
    Вие,страхливците и тези с робската психика знаете ли какво е за смелите и достойните сред вас това да търпят същите несгоди,но да се разболяват от нерви и от свръхусилия да сдържат огромният си гняв-първо от същите престъпници и изроди,срещу които всички сме против и после срещу вашият СТРАХ И РАБОЛЕПНОСТ!
    Всеки ден ми е мъчно за България и мисля за народът си,често сънувам картини от родният си край и познати хора-нарича се носталгия.А носталгията е от любов и мъка по съсипаните съдби и бъдещето на нацията,което се изнася извън пределите на Родината си,защото нито физически,нито психически се издържа на нечовешката атмосфера.
    Запомнете от мен-в близките години в България ще се лее кръв!

    ОтговорИзтриване