четвъртък, 23 май 2013 г.

Отново напрежение във ВМЗ-Сопот, очакват се протести на 1 юни

Работници на ВМЗ са изпаднали в пълно отчаяние и плашат, че ще се самоубият. Недоволните, чието търпение вече е изчерпано, ще организират блокада на пътя в Подбалкана за Деня на детето – 1 юни. Напрежението ескалира, след като на оръжейниците бе обещано до края на миналата седмица да им бъде преведена част от дължимите пари, но това не стана.
 "Държавата дължи част от трудовото възнаграждение за февруари, аванс за май, а на 28-ми този месец трябва да се изплати заплатата за април. Хората имат абитуриенти, просят заеми да им купят тоалети, агонизират. Няма друго решение, освен стачка. До край. Докато ни чуят. Някой трябва да поеме политическа отговорност за нашия хал". Това заявиха председателят на КТ „Подкрепа" в завода Димитър Атанасов и Красимир Цветков от Контролно-ревизионната комисия на синдиката.
 Те подчертаха, че ако до края на месеца няма превод на дължимото, хората отново излизат на безсрочна ефективна стачка. Те се заканиха да блокират подбалканския път София-Бургас и този път "и Господ да дойде, няма да спрем, докато не ни се дадат гаранции от държавата за осигурени поръчки и договори", категорични са синдикатите.
Те са възмутени и от изказването на лидера на КНСБ Пламен Димитров, който призова да се избърза с приватизацията. На всички стълбове на предприятието са разлепили, че се водят преговори с Агенцията по приватизация. Кой води преговорите и с кого? Та нали служебното правителство няма правомощия да се разпорежда с ВМЗ. Убедени сме, че се цели ликвидация, но няма да го допуснем, казаха от КТ „Подкрепа”.
Те припомниха как по време на стачката, продължила повече от месец през декември и януари от КНСБ, въпреки договорките си с „Подкрепа” на няколко пъти били на път да провалят стачката. Тогава Пламен Димитров излезе с призив да се прекрати стачката в името на социалния мир. Емисари тръгнаха по цеховете да разубеждават хората да не протестират. На друга среща каза, че е дошло врече разделно...
Работниците са на мнение, че стартиралата за втори път процедура по приватизация е прибързана и работи в услуга на някой от големите частни оръжейни търговци. Целта е да се разпродаде завода на парче или тотално да се ликвидира. "Босовете гледат да копнат голямо парче от баницата, но забравят, че целият регион ще остане да мизерува", гневят се Атанасов и Цветков.
По данни от официалните медии

Няма коментари:

Публикуване на коментар