петък, 10 май 2013 г.

Бангладеш: Хиляди работници поискаха смърт за текстилен шеф



29.04.2013. Хиляди текстилни работници в Бангладеш се включиха в улични протести с искане за смъртни присъди за собственика на сграда с шивашки ателиета в столицата Дака, която се срути миналата седмица, предаде АФП.
При злополуката загинаха най-малко 381 души.
Управителите на 4500-те шивашки предприятия в страната обявиха уикенда за почивен с надеждата да усмирят гнева на работниците. Полицията и синдикатите обаче посочиха, че хиляди работници от индустриалната зона в столичното предградие Ашулиа са излезли на улицата да протестират.
Местна телевизия съобщи, че демонстрантите са запалили коли по пътя си. Полицията отвърнала с гумени куршуми и сълзотворни гранати.
Демонстрантите блокираха пътища и скандираха "Обесете Рана", имайки предвид собственика на срутилата се сграда Сохел Рана, който бе арестуван вчера на границата с Индия.
Злополуката е най-тежката в индустриалната история на Бангладеш – бедна южноазиатска страна, която е превърнала текстилната конфекция в основен стълб на икономиката си. В сектора работят основно жени като подизпълнители на западни компании, за по-малко от 40 долара на месец.
Предполага се, че под отломките може би се намират още няколкостотин души.

Източник:БТА Снимки:ЕПА/БГНЕС

Няма коментари:

Публикуване на коментар