вторник, 28 май 2013 г.

23-ма са ранени при разпръсването на работнически протест в шивашка фабрика в Камбоджа




27 май 2013. Камбоджанската полиция е използвала електрошокови палки за говеда, за да бие служители, протестиращи срещу мизерно заплащане и лоши условия на труд във фабрика на американския производител на спортни дрехи Nike. При разгонването на недоволните работници са пострадали най-малко 23 жени, като една от тях е пометнала вследствие на побоя. Полицията в екипировка за борба с размириците бе изкарана на улицата, за да се противопостави на 3000 души, предимно жени, блокирали път пред фабриката в провинция Кампонг Спеу, западно от столицата Пном Пен.

Сред 23-те пострадали жени при разгонването на протестиращите е имало и работничка, която е била бременна във втория месец, но е загубила детето си, защото стражите на реда я свалили на земята, съобщи Сун Вани, президент на Профсъюза на свободната търговия. „Имало е бременна жена. Тя е изгубила кръв, после е изгубила и бебето си“, каза той.

Според Международния валутен фонд, на шивашката индустрия се падат около 75% от износа на страната, възлизащ на над 5 милиарда долара през 2011 г. Евтиният труд в страната е привлякъл редица производители на дрехи и обувки, работещи с реномирани западни марки, но стачките с искания за по-високо заплащане и лошите условия на труд са се превърнали в ежедневие. /БЛИЦ

Няма коментари:

Публикуване на коментар