сряда, 12 юни 2013 г.

Работнички от "Нелсен чистота"-Стара Загора заплашват с гладна стачка и самозапалване



12 Юни 2013. Ще станем втора Варна, ако остана без работа, закани се Недка Димитрова. От пет години тя работи във вече бившата фирма-концесионер по почистването „Нелсен чистота", на която концесионният договор бе прекратен с решение на Общинския съвет „Аз съм диабетичка, ако остана без работа ще гладувам, как ще издържам семейството си? На улицата ще останем 300 души. Ако е имало проблеми с ръководството ни-нека го сменят, но защо да страдаме ние-невинните хора, които с честен труд си изкарваме прехраната. Какво ни чака-да излезем на улицата и да започнем да крадем, за да издържаме семействата си.Това по-добре ли е? Имаме колежка, която получи инсулт, след като стана ясно, че може да загуби работата си", обясни пред радио „Дарик“ Недка Димитрова.
Единственият път пред работещите все още жени е да бъдат освободени от сегашния си работодател и да бъдат наети от временната фирма „Зауба" АД , избрана от комисия чрез договаряне без обявление. „Девет работнички от „Нелсен чистота" се срещнахме със зам.-кмета Йордан Николов и с председателя на Общинския съвет Емил Христов дни преди да стане ясно, че общината прекратява договора с фирмата. Те ни увериха, че ще застанат зад нас, обещаха ни много работи, но от 6 юни никой не ни е потърсил. Сега четем, че част от нас били недоволни и отказали да бъдат преназначени в „Зауба". Това абсолютно не е вярно. Никой не ни е потърсил от новата фирма. Но, питам аз-след като не съм освободена от „Нелсен чистота" на какво основание да бъда назначена в другата фирма? Това е незаконно", твърдят жените. По думите им от „Зауба" са наели работници на временни договори, с по-ниско заплащане, имало и техни бивши колеги. Отричат за конфликти със служители от временната фирма, но твърдят, че макар и да чистят две фирми едновременно градът не е станал по-чист.
Работничките от „Нелсен чистота" се заканиха, че ще чистят града и ще упорстват за работното си място. Убедени са, че съдът ще отсъди в тяхна полза, но ако това не стане ще предприемат ефективни стачни действия, можело да се стигне и до гладна стачка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар