вторник, 18 юни 2013 г.

Генералната стачка на турските работници беше обявена за незаконна



17 юни 2013. В Турция започна мащабна стачка в подкрепа на бунтовете в големите градове в страната, предадоха световните агенции. В стачката участват близо 800 000 работници, организирани в две синдикални централи и три професионални сдружения.
Конфедерацията на синдикатите на революционните работници в Турция (DİSK), Конфедерацията на синдикатите на служителите в обществения сектор (KESK), Съюзът на камарите на турските инженери и архитекти (TMMOB), Турският лекарски съюз (TTB) и Турският зъболекарски съюз (TDB) призоваха своите членове масово да стачкуват. В тяхна съвместна декларация се подчертава, че срещу ожесточената съпротива на народа, който не се отказва от своите права и свободи, властта на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) е започнала една „тотална нападателна кампания пред очите на целия свят". По този повод членовете на двата профсъюза и на трите професионални сдружения отиват на работните си места, там открито изразяват несъгласието си с бруталните действия на властите и след това излизат на протест на площадите в цялата страна. Акцията се провежда в знак на солидарност с демонстрантите, които бяха прогонени от турската полиция от парк „Гези" и прилежащия към него площад „Таксим". Те настояват турските власти да изпълнят исканията на демонстрантите.
Същевременно турската държава обяви стачката за незаконна и заплаши да използва армията в потушаването на протестите. Също така всеки, който навлезе в истанбулския площад "Таксим", ще бъде смятан за член или поддръжник на терористична организация, заяви турският министър на евроинтеграцията Егемен Багиш, цитиран от вестник "Хюриет". Призовавам гражданите, които до днес подкрепяха протестите, да се приберат по домовете си, посочи Багиш в телевизионно интервю. За нещастие от сега нататък държавата ще трябва да приема всеки, който остане там, за поддръжник или член на терористична организация, посочи той. "Нашият премиер вече увери активистите относно целите на техния протест. Вълненията отсега нататък ще са от полза за някои сепаратистки организации, които искат да нарушат мира и да наложат вандализма и тероризма", коментира министърът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар