четвъртък, 20 юни 2013 г.

15 български работници в Никозия без подслон, храна и пари, трети ден спят на паркинг



19 юни 2013. 15 български работници бяха брутално изхвърлени от работата си в пералня “Лампси” в Никозия и от помещенията, в които живеят. Работодателят им ги изгони без да им изплати възнагражденията за месец и половина, а с намесата на полиция те успяха да вземат поне част от личните си вещи от стаите. От понеделник групата e без подслон, храна и пари и спи на паркинг до пералнята.
“Няма да си тръгнем оттук, без да си вземем парите”, заявиха пострадалите наши сънародници днес пред  екипа на  в-к “Български новини”, който се отзова на техния зов за помощ. Работниците се оплакаха от нечовешко отношение и обиди от работодателя, от работа по близо 20 часа в при температура от 60 градуса в пералните помещения, от условия на живот, които не отговарят на елементарни хигиенни норми.
Ощетените работници подадоха вчера оплакване за неизплатени заплати в Службата по трудови отношения в Министерството на труда и социалното осигуряване /Инспекцията по труда/. “Започнахме разследване на случая, но то ще продължи поне една седмица”, заяви днес Джойзи Фтану от офиса за Никозия на Службата по трудови отношения пред “Български новини”. Вестникът ни алармира днес и синдиката ПЕО, макар че потърпевшите не са негови членове. Екип на синдиката веднага пристигна и пое случая на фрапиращо нарушение на трудовото законодателство, като донесе също така вода и сандвичи на българите. Екипите на “Български новини” и ПЕО се срещнаха и с шефа на пералнята. “Български новини” поставя случая и на вниманието на Националното антидискриминационно бюро към Омбудсмана на Кипър.
Грубото незачитане на законовите изисквания за работа в пералнята вече бяха предмет на публикация в “Български новини”. Точно в нея работеше Красимир Митев, който почина от инфаркт в началото на май и за когото българската общност на острова събра пари за транспортиране на тялото му до България.

В-к „Български новини“, седмичник за българите в чужбина

Няма коментари:

Публикуване на коментар