петък, 23 август 2013 г.

Стачка блокира дейността в заводите на Hyundai в Южна Корея20.08.2013. Синдикатите на корейския автомобилен концерн Hyundai обявиха, че днес и утре ще проведат двучасови стачки по време на смяна – иначе казано, по 4 часа на ден. Това може и да не изглежда много, но подобна стачка миналата година струваше на компанията близо 27 милиона долара, предава Bloomberg.
Южна Корея остава основна производствена база за Hyundai, въпреки че компанията изнася производства и в чужбина. Стачката ще се отрази зле на третото тримесечие.
Концернът и синдикатите провеждат от месеци своите годишни преговори за заплати и обезщетения. Но няма напредък, заяви в понеделник синдикалната организация. Затова сега тя обяви безсрочни стачни действия до постигане на положителен резултат, каза говорителят на съюза Куон Ох-ил. Преговорите се очаква да бъдат завършени до четвъртък
Това е втора поредна година на стачни действия, след като между 2009 г. и 2011 г. протести нямаше. Акцията сигнализира за евентуално възраждане на синдикалната активност в Южна Корея.
Синдикатите на Hyundai се обединиха през 1987 г. и оттогава не спират да стачкуват, а действията им костват на компанията общи загуби от 12  млрд. долара. Капацитетът на чуждите заводи е натоварен до крайност, заявява говорител на Hyundai. Това означава, че спиране на производствените линии у дома може да се окаже доста скъпо за групата. Производителят иска да избегне "сериозни конфликти", казват още от компанията.


Дори и да не е нищо ново, тази година стачките са мащабни и се отразяват на фирмата, която е изправена пред голяма конкуренция от японските производители като Toyota и Honda. 
В периода между март и май Hyundai е произвела с около 83 000 броя по-малко превозни средства заради временни прекъсвания на работата. Това и отказът на синдикатите да работят през почивните дни, струва на компанията през второто тримесечие 1,7 трлн. вона (около 1,14 млрд. евро), въпреки че общите продажби са се увеличили - с около 110 000 броя до 1,22 милиона автомобила на година.
През миналата седмица 80% от членовете на синдиката одобриха началото на стачните действия. Към техните 180 детайлизирани искания принадлежат по-високи базисни заплати, обвързано с постиженията заплащане и парична премия в брой за общо 2,4 млрд. долара, което се равнява на 30 на сто от нетната печалба на Hyundai за миналата година. 
investor.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар