понеделник, 9 септември 2013 г.

Гражданско неподчинение на шивачки в Калофер



26 август 2013. Търпението на шивачките от "Интендантско обслужване" в Калофер свърши - тази сутрин те излязоха на протест в центъра на подбалканското градче.
В петък (23 август) шивачките отказаха да работят, предупреждавайки, че докато не си получат дължимите заплати от месец май, няма да застанат на работните си места. Шивачките твърдят, че предприятието има поръчки и дори се налага понякога да работят по 9 часа, също и в събота. Затова те настояват да получат конкретен отговор на въпроса кога ще получат неизплатените заплати и каква е причината за спирането на полагащите им се ваучери от година и половина.
"В кой век живеем", питат жените, които разчитат на роднини, за да свържат двата края.
Дължимите заплати за три месеца не са повече от 1000 лева на човек. Хората споделят, че оцеляват благодарение на близките си, които им помагат с храна и пари. "Няма друга алтернатива. Само едни цехове има", разказват жените. "Миналата година бяхме три месеца в неплатен отпуск", разказва друга жена. Тя каза, че дошли да им спират водата, но тъй като съпругът й си бил вкъщи и платил на ръка, им оставили водата. "Просто не се издържа, при наличието да работиш, да излиза толкова много продукция, ние знаем как я изкарваме, защото презареждаме постоянно, даже в бригадата вървят две изделия", казва жената.
Шивачките се оплакват и от лошите условия на труд. "Вътре има 32 градуса, стоим на течение, имаме заболявания. Приближаваме 40 години стаж и когато ми се наложи да отида да се лекувам, отидох под страх, защото ако отида не знам дали ще си се върна на местото", разказва жена с 37-годишен стаж в цеха, която се притеснява дали ще запази работното си място.
Работниците от "Интендантско обслужване" в Калофер показаха и фиш за 5 дни заработка на стойност 38,46 лева. "Може ли да се живее с тази заработка – за 5 дни имаме 38 лева?", питат шивачките, които отново повтарят, че когато няма работа ги пускат в принудителен отпуск.
Шивачките се обърнаха и към синдикатите с думите: "Г-н Тренчев, как може да държите синдикати, които не ни защитават, а защитават правата на работодателите, не на работниците. В коя държава го има това? Мислих, че синдикатът е неподкупен, но се оказа, че и синдикатът е подкупен".
"Всички работим като идиоти! Срамота е да искаш от майка си и от баща си 2 лева", казват жените от Калофер. БГНЕС

Няма коментари:

Публикуване на коментар