петък, 20 септември 2013 г.

В 21-ви век във Вагоноремонтния завод върнаха робството



Настоящи и бивши работници на Вагоноремонтния завод в Карлово въстанаха заедно вчера сутринта (9 септември). Те заявиха готовност в следващите дни да блокират две жп линии - подбалканската и Карлово-Пловдив. Работниците вдигнаха бунт заради забавяне на заплатите от 2010 година досега. Всеки от тях има да получава възнаграждения за различен брой месеци в този тригодишен период, като задълженията на работодателя към работниците започват от 2000 лева и вървят нагоре. За всеки отделен случай дължимите пари са различни, на някои от работниците те стигат до. 20 000 лева. Протестът на хората започна като спонтанен, това не е първият им опит да поискат изплащането на дължимите суми, но досега така и не получили отговор.

Протестиращите бяха застанали от двете страни на портала - отвътре бяха тези, които все още са на работа, отвън пред оградата - онези, които са напуснали или са били съкратени. Някъде скрити в цеховете имаше още работници, те останаха там, защото се страхуват да не бъдат уволнени, коментираха техни колеги. Единственият отговор, които чували от шефовете си относно дължимите заплати досега, бил винаги един и същ: "Ако не ви изнася, напускайте!", разказват работници. Но да останеш без работа в Карловския край е нещо много страшно, единодушни са работниците от ВРЗ - тук няма никакъв поминък. Дори и ние недоумяваме защо през февруари разпространиха информация, че ВРЗ ще приеме съкратени от ВМЗ -Сопот хора, като тук няма нито работа, нито заплащане. Периодично ни пускат в отпуски по тази причина, коментират бивши и настоящи работници от ВРЗ.

Чавдар Петров бил майстор бригадир до февруари тази година. Но освен заплати от предишни години той не получил възнаграждението си и за три поредни зимни месеци - декември, януари и февруари. От дългото чакане чашата на търпението преляла и той сам подал заявление да напусне. Работим при много лоши условия - студ през зимата, прах, мизерия, а пари няма, включват се в разказа на Чавдар негови доскорошни колеги, които вече също са извън портала на завода. Ето, погледнете това, показва Радка Цанкова. Жената работила като кранистка срещу 369 лева на месец, които при това не получавала редовно. Осъдила Вагоноремонтния завод, но изпълнителният лист, който показваше, не й помогнал да си вземе парите. Заводът дължи на Радка общо 4465 лева.

Шлосерът Михал Иванов също напуснал през февруари, и той осъдил ВРЗ за неплатените заплати. Дойдох тук със съдия-изпълнителя и се оказа, че не мога да взема нищо - цялото имуществото на ВРЗ се води на различни фирми, но не и на тази, в която работя. Месеци наред ми плащаха по 200 лева. Можете да си представите как се живее с 200 лева на месец. Теглих 1400 лева заем от банката, за да мога да покрия стар банков дълг. Гладуваме, това е. Много е страшно, разказва с мъка човекът. Това споделят бившите вече работници от ВРЗ. Над 120 души напуснали завода от февруари насам, около 50 от тях бяха на протеста пред портала на завода.

От вътрешната страна на оградата бяха хората, които все още са на работа. От 210 души на работа останали едва около 60. Преди повече от месец те получиш част от заплатата си за април, оттогава чакат парите си за други месеци и различни периоди, като им се дължат пари и за три последователни месеца - май, юни и юли, за тази година. Работниците не са получавали и ваучерите си за храна за няколко месеца. Според сключения трудов договор всеки от тях има право на допълнителни 60 лева на месец за храна.

В момента ВРЗ в Карлово няма изпълнителен директор, това заяви по телефона секретарка на шефовете в предприятието. Тя поясни, че собствениците на завода са братята Иван и Павел Златинови, но работата се ръководи от изпълнителен директор, какъвто в момента няма. Нито един член на ръководството на завода не излезе при работниците.

Вагоноремонтният завод в Карлово е единственото предприятие, което произвежда вагони-цистерни и ремонтира такива. Според наша информация преди няколко години заводът бил разширен и оборудван с нови машини и съоръжения. Това струвало около 60 милиона евро. В момента ВРЗ -Карлово изработва цистерни за превоз на петролни продукти за Германия. При добра организация заводът има капацитет да произвежда или ремонтира около 100 цистерни годишно. По данни на експерти ремонтът на една цистерна започва от 30 000 лева, като може да стигне и до 50 000 лева. През 2012 и 2013 година ВРЗ- Карлово не е имал поръчки от БДЖ за ремонт на вагони, вероятно натовареността му с работа, доколкото я има, идва от частни фирми.

karlovo-news.com

2 коментара:

  1. "Ако не ви изнася, напускайте!" - доста често срещана реплика от страна на изживяващи се като феодали родни меринджеи. Причината тя да се повтаря толкова често е само една - в пълното отсъствие на каквато и да е била форма на синдикална дейност в България.

    ОтговорИзтриване
  2. В България няма сидикати! Това са само дегенерирали поскомунистически пиявици, опитващи да се задържат на ,,сцената,,.... Тренчев, бих го разтрелял на стената!

    ОтговорИзтриване