четвъртък, 26 септември 2013 г.

Работнически протест против приватизацията на „Български пощи“



Над 1600 работници от Синдикална федерация на съобщенията (СФС) към КНСБ и Демократичният синдикат на съобщенията (ДСС) към Асоциация на демократичните синдикати протестираха днес, 25.09.2013 г., пред Министерски съвет (МС) с искания за увеличаване на работните заплати, против приватизацията и за изплащане на дължимата от държавата сума от 20 750 000 лв. за 2011 г. за извършени дейности по осигуряване на универсална пощенска услуга (УПУ) на гражданите на ЕС.
С лозунги и възгласи: „Докога с мизерни заплати”, „Искаме мениджъри професионалисти, а не калинки” и „Не, на скритата приватизация! Да, на дължимата компенсация” протестиращите се стекоха от пл. „Македония” 1 до пл. „Независимост”, пред сградата на МС.Средната чиста заплата в "Български пощи", в които работят 12 000 души, е между 280 до 500 лв. Сумата не е пипана от 2008 година. Затова пощенските работници настояха от 1 ноември да получат 10 на сто увеличение. В противен случай заплашиха с ефективна стачка.

 
"Ставам сутрин в 4 часа, за да можем да посрещнем колите с всичката поща, която я разпределяме за всички населени места. За този наш труд получаваме 330 лв. брутна заплата, а чисто 280 лева" - възмущава се Силвия Иванова, обработка на поща, Русе.
"Работя нощна смяна и получавам 330 основна и 100 лв. за нощен труд" - твърди Витка Христова, сортировач, Пловдив.
Според работници, от години държавната поща се води умишлено към фалит, за да се приватизира на безценица.

Президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров заяви на жълтите павета пред МС исканията на протестиращите: да бъдат отпуснати между 5 и 7 млн. лв., за да може държавното дружество да завърши с минимален положителен финансов резултат при увеличение на заплатите на персонала с 10%. Той апелира за изплащане на субсидията за УПУ и припомни, че тя не е подаяние, а заслужено заплащане за извършена работа. КНСБ категорично се противопоставя на всякаква форма на приватизация на „Български пощи”, заяви още лидерът на Конфедерацията.

Председателят на Синдикалната федерация на съобщенията Георги Бочев настоя за изплащането на 20,750 млн. лв. компенсации на работниците в Български пощи за 2011 година и апелира правителството да приеме реформа за развитие на държавния пощенски оператор. Синдикалният лидер заяви още, че „и държавата, и партиите” са абдикирали от пощите, които са една от най-големите държавни фирми в България с 12 000 души персонал и извършват редица социални услуги за гражданите.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров, заедно с председателя на СФС Георги Бочев и с председателя на ДСС Даниела Драганова връчиха в кабинета на премиера Пламен Орешарски. Декларация с исканията на двата синдиката към членовете на Министерски съвет. От своя страна министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов обеща пред протестиращите от бюджета на министерството да бъдат преразпределени 6,5 млн. лева, с част от които ще се постигне исканото 10-процентно увеличение на основните заплати на експлоатационния персонал, считано от 1 ноември 2013 г. Министър Папазов съобщи още, че „Български пощи” няма да бъдат приватизирани, а за тях ще бъдат заложени 17 млн. лева в Бюджет 2014.

Протестиращите, обаче са категорични, че ако не бъдат изпълнени обещаните промени, ще пристъпят към ефективни стачни действия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар