сряда, 25 септември 2013 г.

Гладни работници от ВРЗ-Карлово блокираха Подбалканския път



Около 70 съкратени работници на Вагоноремонтния завод в Карлово блокираха за 15 минути подбалканския път в участъка на околовръстното шосе на Карлово днес (23 септември), по обед. Между 12.30 и 12.45 работниците пресичаха пешеходната пътека от единия тротоар до другия без да излизат от маркировката.

Тези наши действия са породени от абсурдната ситуация, в която сме поставени – грубо нарушение на нашите трудови права, заявиха на митинг преди блокадата на пътя бившите работници и служители на ВРЗ. Бившият ни работодател продължава да не ни изпаща дължимите възнаграждения дори след спечелени съдебни дела, заявиха още те. 

Протестиращите са недоволни, че не се изпълняват предписанията на дирекция “Инспекция по труда” – Пловдив, която е задължила ръководството на ВРЗ да изплати по 60% от заплатите и обезщетенията  за неспазено предизвестие по чл. 327 ал. 1, т. 2 от кодекса на труда.

Не вярваме на изявлението от миналия понеделник на управляващите в момента предприятието, че от януари 2014-та ще започне изплащането на техните заплати. Това вече сме го слушали, обобщи мнението на протестиращите Станка Минковска. 

Настояваме да се изплатят възможно най-скоро по 60% от полагащите ни се неизплатени работни заплати, да получим в пълен размер обезщетенията за неспазено предизвестие. Да започне изплащането и на дължимите средства по спечелените съдебни дела, допълни Станка Дочева, Чавдар Петров, Маргарита Маркова.

Според бившите работници и служители на ВРЗ единственото положително нещо от обръщението на ръководството на завода, разпостранено миналия понеделник, е признанието, че проблем съществува. Ние отказваме да кредитираме повече завода с нашите заработени заплати, заявиха на митинга протестиращите. Те са са категорични, че ще продължат действията докато не постигнат исканията си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар