четвъртък, 13 октомври 2016 г.

Миньор от Бобов дол: Ние сме държавата, собствениците са грабители



Над 24 часа продължава стачката на два фронта - под земята и на портала, на миньорите от рудник „Бабино” в град Бобов дол. Категорични са, че ще протестират докато не им се изплати всичко дължимо, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

„Ще стачкуваме докато не ни се издължи всичко дължимо-купони за седем месеца, или 700 лева, както и заплатите за август и септември. Не по 400 лева обаче като за бездомници, а минимум по 800 лв., искаме и още по две заплати защото ни гонят на борсата. Да ни дадат по 3000 лева и си отиваме, въпреки, че това тук /рудника-б.р./ не е тяхно. Това богатство е на нас-хората, ние сме държавата, а не той - някой си, те са грабители”, каза пред БГНЕС миньорът Димитър.

 „Искаме си нашето - това, което сме изработили, а пък те каквото искат тук да си правят - гробище, паметници, това си е техен проблем”, каза още майстор Димитър. Според него в най-африканската държава вземат по 200 евро помощи. „А ние работим под земята, майстори сме и получаваме 400 лева заплата”, оплака се майсторът.

Според него като сегашните концесионери не могат да стопанисват рудника, да го вземе друг и те да продължат да си работят. В Европа е казано: подземният въгледобив трябва да се закрие до 10 години, а тук искат за два месеца, защото са похарчили парите. Хвърлят ни жълти стотинки и искат да ни ликвидират”, продължи майсторът, който е от Кюстендил.

„Синдикати нямаме, те са пенсионери, които сега са в отпуск, вземат 1000 лв. пенсия, от тук вземат още 1200, сега са в болнични, и това са нашите защитници. Казват: щом сте глупаци, умирайте…, завърши Димитър, дошъл да подкрепи колегите си.

„От исканията си няма да отстъпим - нито ние тук пред портала, нито колегите, които повече от 24 часа са под земята”, категорични бяха протестиращите.

Стачкуващите от рудник „Бабино” са подкрепени и от колегите им миньори от съседния рудник „Бобов дол”, администрацията им е една и съща.

„Първа точка от исканията ни е да ни се изплати всичко дължимо. За предходните два месеца са ни превели по 175 лева, а купони не сме получавали от седем месеца, добавиха събралите се пред бариерата миньори от двата рудника.

„Лампите на колегите, които са под земята, вече повече от 24 часа светят, а са програмирани за осем часа, как издържат долу никой не знае. Ние оставаме тук - днес, и утре, и в други ден, правим си навеси за дъжда, казаха протестиращите от рудника в Бобов дол. /БГНЕС

ВИДЕО:

Публикуван на 12.10.2016 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар