четвъртък, 13 октомври 2016 г.

Миньорската стачка в рудник „Бабино“ продължава (13 октомври)



Новината разпространена от синдикати и ръководство на Въгледобив, че е оттеглено уведомлението за закриване на рудник „Бабино” и писмото е изпратено тази сутрин до Министерство на енергетиката, не бе приета от миньорите, които протестират.

„Колегите остават под земята, а ние на барикадата на входа. Това са някакви поредни шарлатании. Само ни лъжат. Ние си имаме искания за изплащане на заплати, ваучери и други и ги отстояваме. Явно от високо наредиха на Ковачки да спре съкращението, но това нас не ни спира. Идват избори пак мъдрят нещо“, заяви един от протестиращите, като допълни, че това е мнението на всички до бариерата, където е и блокадата на входа.

Припомняме, че вчера след обяд в Бюро по труда Дупница бе подадено уведомление за масово съкращение на 650 работници от „Въгледобив Бобов дол", подписано от управителя Красимир Чаврагански . Уволненията според това уведомление трябва да започнат от 20 ноември. Засегнати ще бъдат 158 работници в пенсионна възраст и 492- ма в трудоспособна възраст. Според документа, като причина за уволненията се посочва оптимизиране числеността на персонала след финансов анализ, който показва значително намаляване обема на работа. Според експерти сега с писмото до министерството се преустановява процедурата за съкращаване на 650 миньори от рудника.

Иначе миньорите стават все по изнервени. Днес те са освиркали и почти изгонили началника на рудника Атанас Каптиев, който се е опитал да говори с тях и да им обясни ситуацията. Снощи Каптиев бе сред протестиращите и тогава нямаше нервни реакции срещу него.

zadupnitsa.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар