четвъртък, 13 октомври 2016 г.

Какво се случва в Бобов дол? (интервю)



/Публикуваме кратко интервю с участничка в протеста за солидарност със стачкуващите миньори от рудник „Бабино“. Тя изтъкна, че казаното от нея може да се смята за казано от името на всички хора. „...не единично....защото това са думи на всички!!!“ – Раб. глас/

Аз не работя към нито една от мините в града! Изявих солидарността към миньорите, като присъствах на протеста. Ако ги няма тях, няма да сме и ние тук, както и нашите дечица.
Това е поминък от много години и тази подигравка е с целия град.

Какво се знае за условията на труд?

Условията под земята, както чухте, са ужасни: влага, липса на достатъчно укрепления, въздухът е тежък и като топлина .... ....каквито са били през годините...лошото е, че не се дават пари в последно време, за да се подобрят забоите или галериите ...не знам кое е по-правилно.

Какви са настроенията и очакванията на хората?

Изнервени, недоспали, изпити от политическите лъжи хора - това видях...видях и сълзите на жени, чакащи мъжете, бащите и общо взето роднините си, които три дни са под земята.За съжаление видях у някои хора и страх...страх, че в утрешния ден не знаят какво ги чака.

Как смятате - имаше ли смисъл от протеста на миньорите?

Ооо да! На първо място, те доказаха, че са мъже и имат глас, и вече след това показаха, как се стига до победата!
Обединението прави силата, това показаха!
А не, както управниците им – разделяй, за да владееш! На този принцип те "лежат"!
Това е!

4 коментара:

  1. По-лошо от робство. Собствениците ползват адвокати и съветници за да владеят и направляват ситуацията. Нашите миньори трябва да направят същото. Има доста опитни профсъюзни активисти. И разбира се обединението....

    ОтговорИзтриване
  2. По-лошо от робство. Собствениците ползват адвокати и съветници за да владеят и направляват ситуацията. Нашите миньори трябва да направят същото. Има доста опитни профсъюзни активисти. И разбира се обединението....

    ОтговорИзтриване
  3. Преплитане на лични интереси и природни дадености са довели до невъзможност да се добиват плануваните количества.Именно от личните интереси иде конфликта.Въгледобивният забой,фронта(ръчен или механичен),лентата(Вертикално обрушване)не са врата на склад,който да отвориш и ползваш при нужда.Когато е разкрит въглищният пласт в досег с кислорода образува химични пожари (те са си обикновенни пожари,само дето се самозапалват).Което ще рече ,веднъж открит пласта с въглища трябва да се изземе по график без прекъсване и до край.На лице е чорбаджия не разбиращ от минно дело,нито от взаимоотношения с миньорите.Той (Ковачки) иска днес да врътне телефона и утре да има 5 въртушки (определен брой вагони подавани за едно разтоварване) на разтоварището и това да става до като каже стоп.Иначе не плаща ни за работа ни за заплати ни за данъци и осигуровки.Подведен от слугите си нарушава правилата за добив на въглища,или не знае,че ги нарушават другите,но знае че нарушава КТД и закона за данъци и такси.Именно тези неща са причини за пожарите!Нарушен ритъм на работа - пожар!Не спазване на трудовите взаимоотношения - не добре обучени работници и ИТР и майстори по забойте (без последните по добре да зарият дупката).С малко думи те това е положението.Как са се държали работниците? Търпеливо,страхливо и обезверено !!!Как може да се излезе от тази ситуация - с МНОГО инвестиции,които няма кой да даде.Или ,ако дай боже се намери кой да плати,то нема кой да ги усвои по предназначение (а така да ги опапат има много желаещи),щото вече не се ползват услугите на МНПКИ-Мим-проект,а може и института вече да е закрит.Казано на местен език "с трици маймуни не може да фанеш".Е това е положението на р-к Бабино!!!Сичко друго е заблуда с цел лични интереси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. При това положение вече трябва да се прочетът договореностите за отпускане на средства за осигуряване на работни места за поетапно освобождаваните работници от мините.Суми от Европа,щото те дадоха нареждане да се закрие подземният въгледобив.Държавата се отърва като продаде мините на ликвидатори(които пак нямат намерение да ги развиват),дето искат колко може повече дивиденти без инвестиции,в тоя случай,ако има инвестиция тя е удържана от заплатите на работниците.

      Изтриване