събота, 12 януари 2013 г.

Кандидат-приватизаторът на ВМЗ иска да съкрати 2000 работници11.01.2013. Тази сутрин отново бе организиран протест пред административната сграда на дружеството, с настояване за изплащане на дължимите работни заплати. Емилиян Гебрев, изпълнителен директор на единствения кандидат купувач фирма "Емко" ЕООД, е поискал да се срещне поотделно с представителите на синдикатите в дружеството.
Бяха проведени срещи от 10.00 ч. със синдикалния актив на КНСБ и от 11.00 ч. със синдикалния актив на КТ "Подкрепа".
На тези срещи собственикът на фирма "Емко" ЕООД Емилиян Гебрев е поискал от представителите на КНСБ и КТ "Подкрепа" да дадат съгласие за шоково съкращение на персонал, като във "ВМЗ" ЕАД от 3200 работещи в момента да останат на работа само 1 200 оръжейници. Предложено е на представителите на синдикатите да отпадне от Колективния трудов договор разписаната процедура за съкращаване на персонал.
Категоричната позиция на представителите на КНСБ е, че не може да бъде дадено такова съгласие и че кандидат купувачът е запознат със стратегията, приета от Народното събрание през 2011 г. и процедурата за продажбата на ВМЗ-Сопот, в които са разписани социални клаузи, които не подлежат на предоговаряне.
Във връзка с направените изненадващи предложения от кандидат купувача, президентът на КНСБ Пламен Димитров проведе разговор с енергийния министър Делян Добрев, който категорично заяви, че Стратегията за приватизация на "Вазовските машиностроителни заводи" ще се прилага и е в действие, с което ще се гарантира изпълнението на заложените в стратегията социални ангажименти.
Заводът дължи две заплати и два аванса на работещите, а след 14 януари задълженията ще се увеличат с още един аванс.
politics.actualno.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар