вторник, 22 януари 2013 г.

Децата на работниците от ВМЗ излязоха на протест пред завода (21.01.2013)



Около 200 ученици от Професионална гимназия "Ген. Владимир Заимов" в Сопот с плакати и викове "Дайте им парите!" и "Ние сме със вас!" пристигнаха пред портала на на ВМЗ в 12.00 часа, точно когато започваше обедната почивка на стачкуващите оръжейници. Учениците скандираха няколко минути пред портала, а от другата му страна стояха работниците. И от двете страни имаше хора, които плачеха. "Ние сме със вас!" - викаха децата и размахваха плакати. После внезапно първата редица момчета и момичета се отдели от групата направо се качиха на портала. Покатерени върху вратата, децата продължиха да викат.


"Ние сме тук, за да подкрепим родителите си и близките ни, които работят във ВМЗ", заяви Мариета от 11 клас. "Време е да застанем до нашите майки и бащи. Какво е това - за три месеца - по 60 лева на месец!" " Майка ми работеше преди тук, сега е във Вагоноремонтния завод. Баща ми е починал, но на много мои съученици поне единият родител работи тук. Сами решихме да дойдем днес на обяд тук, никой не ни е канил!, включи се в разговора приятелка на Мариета. "Стана спонтанно, решихме го в голямото междучасие!" - допълни трета.

 

"Глад и мизерия госпожо, какво да ви кажа! Нищо няма на масата вечер. Вече нямаме ток и вода", разплака се 18-годишната Дарина от Московец. "Да, на село живеем, но нямаме двор, нямаме и възрастни хора, които да ни помагат с пенсиите си. Брат ми е женен, вкъщи сме само аз, мама и тате. Те и двамата работят във ВМЗ. В 12-ти клас съм, тази година ще трябва да съм абитуриентка. И каква абитуриентка ще бъда - на бал няма да хода, защото ние нямаме пари за храна, а какво да говорим за бална рокля и за бал" - продължи разстроената Дарина. "И двамата ми родители имат заеми, всеки божи ден у нас пристигат писма от банките - как ще се връщат тези заеми, как ще изкарам училище - не знам!", разплака се с глас момичето. "Нищо не коментират нашите вкъщи, защото просто са отчаяни и не им се говори", - допълни тя.


18-годишната Дарина, която тази година ще е абитуриентка

 Деветокласничката Габриела сподели през сълзи, че от месеци мечтае сутрин да й дадат стотинки за закуска, а месо не е хапвала от месеци.

„Писна ни вечер да се прибираме и да виждаме тъжните лица на родителите си, да няма какво да ядем, а сутрин мама да не ни дава дори левче за баничка, защото няма пари. Писна ни от тази България, дето все ни карат да учим и работим тук, а в същото време ние, бъдещето на страната, сме оставени на произвола и мизеруваме. Ще излизаме на протест срещу държавата всеки ден, докато някой чуе нас и родителите ни, които работят тук и не само те, а и ние сме обречени на жалко мизеруване“, викаха разгневени децата.

Стачкуващите работници посрещнаха с ръкопляскания и сълзи на очи дошлите да ги подкрепят ученици

В подкрепа на стачниците отново бяха дошли още стотици граждани.

След като младежите скандираха около 15-тина минути синдикалните лидери, които бяха от другата страна врата, ги поканиха да си тръгват. "Благодарим ви за подкрепата, време е да си тръгвате!", прикани ги председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Атанасов.
 Децата се обърнаха и, продължавайки да скандират, тръгнаха към подбалканския път, който минава пред завода. Те спряха за около 15 минути на шосето, десетина полицаи охраняваха събитието и отбиваха движението. Младежите бяха последвани от стотици граждани.


Към шествието се присъединиха и близо 2000 работници от ВМЗ, които вече бяха в обедна почивка. Водено от учениците цялото шествие се отправи към площад "Иван Вазов".

Две от момчета се покатериха на паметника на народния поет и от там развяха едно знаме и плакат "С вас сме!".

Шествието се върна отново в завода, работниците се прибраха зад портала, учениците си тръгнаха. "Да, днес сме с по две неизвинени отсъствия, но не се отказваме. Утре пак ще сме тук“, заявиха те на тръгване.

видео:

1 коментар:

  1. Работниците има да патят докато се доверяват на синдикати от вида на КТ"Подкрепа" и КНСБ!
    Тяхната задача в случая е как да предумат работниците да предадат на приватизатора завода си!

    ОтговорИзтриване