петък, 25 януари 2013 г.

Ученици от Сопот към стачкуващите във ВМЗ: Няма да ви изоставим!



24 Януари 2013. „Нека знаят, че ние сме с тях, че не сме ги изоставили и не сме сплашени“, заявиха ученици от Професионалната гимназия „Ген.Владимир Заимов“ в града
  
„Искам да кажа на работниците от ВМЗ да не се предават. Нека знаят, че ние сме с тях, че не сме ги изоставили и не сме сплашени. Няма да се предадем толкова лесно. Това, че не излизаме толкова често на стачката, е, защото трябва да бъдем на училище. Не се чувствайте изоставени, ние ще ви подкрепим“. Това заяви във видео послание пред LIVENEWS към работниците от ВМЗ-Сопот Габриела Аврамова. Тя е ученичка в 11 клас в Професионалната гимназия „Ген.Владимир Заимов“ в града, а родителите й работят в оръжейния завод.

Преди няколко дни ученици от гимназията се включиха заедно с родителите си в поредния протест в предприятието с настояване да се изплатят дължимите заплати, да се състави оздравителен план за завода и работата да продължи по нормален начин.

От ръководството на ВМЗ извикаха полиция, а учениците даваха показания. Един от протрестиращите – дванайсетокласникът
Това го правим, за да подкрепим нашите родители и роднини. Искаме да им платят парите, които им дължат. И просто решихме учениците, на които родителите им работят във ВМЗ да ги подкрепим“, заяви Писков пред LIVENEWS.

„В момента преговаряме, за да ни бъде разрешено да излизаме след училище. Така че няма да се предадем и ще продължим да правим каквото можем“, добави Катина Георгиева от 11 клас.

От своя страна Габриела, която е един от организаторите на ученическия протест, добави, че ако изгонят всички 900 души „тук ще се получат кражби, побоища и така нататък“.

„Ние не искаме това, а семейството ми да не живее в анархия и да не се притеснявам в тях. На мен ми омръзна майка ми и баща ми да се прибират уморени, премръзнали, да стоят навън, с главоболие. Това е стрес и за мен, защото се притеснявам за тях. Не мога да изляза без да се притеснявам, че те стоят вкъщи и се страхуват да не би да ги изгонят“, разказа Габриела Аврамова.

Тя обясни още, че повечето от работниците се скатават. „Не ги упрекваме, защото те са уморени и са се предали. От една една страна им помогнахме, защото им вдъхнахме доверие да не се предават и да си търсят правата“, обясни в заключение Габриела.

Утре учениците ще изпратят писмо до премиера Бойко Борисов с питане защо не са предприети мерки за стабилизиране на оръжейницата. Те вече са намерили спонсор, който да загуби карти за транспорт на децата, които живеят в околните села и градове. Учителите от ПГ "Ген.Владимир Заимов" ще се откажат от допълнителни материални възнаграждения, предвидени в бюджета за 24 май и с парите ще се купи олио, хляб, спагети, брашно, ориз за семействата на бедстващите работници.
livenews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар