сряда, 4 май 2011 г.

1 май 2011 по света

Стотици хиляди души в страни по света взеха участие в глобалните улични протести за отбелязване на първия ден от май.

До 120 хиляди души излязоха на протестни маршове на 200 локации във Франция. Протестиращите изразиха гнева си от високата безработица, която се равнява на 9,6 %, и от съкращенията на работни места в държавния сектор.

В Гърция профсъюзите съобщиха, че 12 хиляди работници са излезли на улиците в централната част на Атина. Съкращенията на заплатите в държавния сектор и на пенсиите, както и високите данъци са основна причина за протестите. Безработицата в Гърция е на рекордното ниво от 15,1 % .

В Турция хиляди представители на профсъюзите и леви политически активисти се събраха на знаковия площад „Таксим” в Истанбул за тържествата за втора поредна година на деня на международната работническа солидарност. До миналата година шествията на площада бяха забранени, тъй като на същата дата през 1977 година неизвестни лица стрелят срещу тълпата, убивайки 34 души. Виж видео:
http://www.euronews.net/2011/05/01/thousands-mark-1977-istanbul-may-day-massacre/

Междувременно в Ирак стотици души, много от които членове на иракската комунистическа партия, излязоха на демонстрация в столицата, за да окажат натиск за повече работни места и равни трудови права за жените.

Албански миньори се събраха пред министерството на икономиката с искания за по-добри условия на труд и заплащане, а група таксиметрови шофьори протестира на главния булевард в Тирана с искания властите да контролират пазара и да спрат нелоялната конкуренция от нерегистрирани шофьори. Митинг срещу безработицата се проведе и в източния град Корча.

Няма коментари:

Публикуване на коментар