понеделник, 16 май 2011 г.

Работници от хлебозавод „Корн“ в Шумен скочиха заради неизплатени заплати


Работници от шуменския хлебозавод „Корн“ протестираха на 2 май заради неизплатени от три месеца заплати. Сутринта хората се събраха в двора на предприятието и поискаха среща с шефовете на фирмата. Репортерите на „Шуменска заря“ не бяха допуснати до завода, поради което се наложи да разговаряме с протестиращите през бариерата. Работниците се оплакаха, че не са получавали заплати от три месеца, а имат да изхранват семейства.

„Работим понякога по 12 часа в денонощието, не си тръгваме, докато не изпълним заявките, а никой не ни плаща извънреден и нощен труд. Питат ли ни как си плащаме сметките и как пазаруваме?“, недоволстваха те.

Повечето от тях се страхуваха да кажат имената си, защото в най-добрия случай ги грозят съкращения, а при неплатени осигуровки не биха могли да отидат дори на трудовата борса, за да вземат обезщетения за безработицата. Работниците разговаряха с шефовете на фирмата, след което споделиха, че им било отговорено да изчакат до новата реколта на зърното, в противен случай съществувала възможност шуменският хлебозавод да бъде затворен, а хляб да се кара от Горна Оряховица, където е седалището на фирмата. Представители на Инспекцията по труда посетиха предприятието на 3 май, като срещу работодателя са предприети принудителни административни мерки, каза за „Шуменска заря“ директорката на инспекцията Стела Методиева..

в-к „Шуменска заря”

Няма коментари:

Публикуване на коментар