петък, 3 август 2012 г.

Масови уволнения на български работнички заради бременност

31.07.2012. Над 20 на сто от майките у нас не са срещнали разбиране от работодател и са прекъснали кърменето на детето си, тъй като е трябвало да се върнат на работа. Уволнени поради бременност са били 19 на сто от жените, показват данни от проучване на Глобалния алианс за защита на детското здраве и естественото хранене в България. Изследването е по повод Световната седмица за защита на детското здраве и естественото хранене - от 1 до 7 август. То е направено в периода ноември 2011 г. - май 2012 г. сред 680 медицински работници и майки на деца до 5-годишна възраст.

Над 75% от участниците в проучването не познават добре социалните закони в България. Близо половината от майките не са наясно с правата си, посочи доц. д-р Мариела Нанкова, координатор на Алианса. Над 20 на сто смятат, че законите не са им помогнали при възникнали проблеми. На 55% от запитаните са им известни социални мрежи за контрол и защита на техните права, като 28% от тях са участвали в групи за обучение. Въпреки това над 80% от анкетираните се доверяват най-вече на семейството си, а едва 18 на сто разчитат на социалните мрежи, отбеляза Нанкова.

По последни данни 65% от майките у нас кърмят децата си до третия месец от раждането им, но този процент драстично спада след това. Една от причините е именно нетолерантното отношение на работодателите им, стресът на работното място, а от друга страна – липсата на подходяща социална и финансова политика за стимулиране на естественото хранене.

Няма коментари:

Публикуване на коментар