събота, 18 август 2012 г.

Кърваво потушаване на миньорски протест в Южна Африка

По време на сблъсъци между полицията и протестиращи миньори в Южна Африка в четвъртък (16 август) са били убити 34 демонстранти, 78 са ранени, а 259 са арестувани, съобщиха в петък местните власти, цитирани от световните агенции. Полицейският комисар Рия Фийега обясни, че силите на реда са „били принудени да прибегнят до сила, за да се предпазят от демонстрантите”.

Инцидентът стана в мината "Марикана" за добив на платина, която е собственост на компанията "Лонмин"(Lonmin). Тя се намира на около 100 км от Йоханесбург и протестите на работниците са заради искане да се повишат заплатите им.

Първи инциденти в мината имаше миналия петък (10 август), когато стотици миньори започнаха стачка и поискаха тройно увеличение на заплатите до 12 500 ранда (1500 долара).

В четвъртък сутринта (16 август) няколкостотин души, въоръжени с метални прътове и мачете, отново се събрали в двора на мината, след като преговорите от предишния ден със силите на реда и с ръководството на мината не дали резултат.

В началото на протестите 10 души са загинали, от които двама полицаи. След инцидента от четвъртък жертвите надхвърлят 40 души.

Според свидетели, цитирани от ББС, полицията открила огън срещу тълпата, след като група въоръжени стачници се насочили към служителите на реда. Самите стачници били провокирани да атакуват след използван срещу тях сълзотворен газ и водна струя в опит да бъдат разпръснати събралите се около 3 хил. души.






Няма коментари:

Публикуване на коментар