петък, 26 август 2011 г.

Български строителни работници бедстват в Багдад

Те и още 28 украинци живеят в строго охраняваната "Зелена зона" в Багдад в три претъпкани стаи "като животни" от месеци и са без заплати. Най-малко шестима от тях се разболели

Седем български и 28 украински строителни работници бедстват съвсем близо до иракския парламент, премиерския офис, посолствата и международните организации, като оцеляват само с храната и водата, които им носят хуманитарни работници, съобщи телевизия "Франс 24", цитирайки АФП.
В групата, в която има и една жена, хората са на възраст между 21 и 56 години. Работниците дошли с обещание за добро заплащане да строят сгради за срещата на върха на Арабската лига.
Кошмарът започнал, когато срещата била отложена за неопределено време, строежът бил замразен, а

подизпълнителят изчезнал.

35-мата европейски работници живеят в строго охраняваната "Зелена зона" в Багдад в три претъпкани стаи "като животни" от месеци и са без заплати.
Работниците са платили между 300 и 500 долара, за да си уредят тази работа в Ирак. Пристигнали са между декември и февруари, като очаквали да печелят между 2000 и 2500 долара месечно.
След пристигането им било казано да не очакват повече от 1800 долара и те нямали голям избор, освен да подпишат договори с "Нобълхъс" (Noblehus) - компания със собственици българин и швед от иракски произход.
Фирмата станала подизпълнител на турската "Салар груп" (Salar Group), която спечелила основния договор на стойност 38,5 млн. долара от министерството на външните работи за изграждането на 22 вили.

От януари обаче никой не е получил пари.

През април те спрели работа и сега искат да им бъдат изплатени 286 хил. долара.
"Живеем като животни", каза един от работниците, имайки предвид предвид трите стаи с двуетажни легла.
"Ужасно е вътре", посочи той. Тоалетните вонят, а душовете работят три часа дневно, когато има ток.
Те не смеят да напуснат международната зона от страх да не бъдат арестувани, тъй като

никой няма съответните визи, които работодателите им били обещали да уредят.

Най-малко шестима от работниците са се разболели заради лошите хигиенни условия, посочи един от хуманитарните работници.
Според Международната организация по миграция, която помага на пострадалите, компанията "Салар груп" като главен изпълнител е отговорна за изплащането на заплатите в случаите, когато подизпълнителят избяга.
Говорителката на българското външно министерство Весела Чернева заяви по телефона пред АФП, че българските власти са поставили въпроса пред Ирак и Турция.
В началото на август София прибра няколко десетки българи от петролни съоръжения край Басра, след като иракският им работодател не им плати, посочи Весела Чернева.
Вести.бг

Няма коментари:

Публикуване на коментар