понеделник, 16 януари 2012 г.

Ефективна безсрочна стачка в „Мини Марица-Изток”

Миньорите в „Мини Марица-Изток" започнаха ефективна стачка точно в 20 часа на 15 януари 2012 г., когато на работа застъпи нощната смяна, съобщиха от Стачния комитет.

Работниците от трите рудника „Трояново 1", „Трояново 2" и „Трояново север", които участват в протеста, към момента са около 1500 и са почти 100% от състава, уточни лидерът на КНСБ в мините Валентин Вълчев.

Добивът на въглища е прекратен до изпълнение на стачните искания. Синдикатите настояват за изпълнение на колективния трудов договор, изплащане на бонуси от 1000 лв. за преизпълнение на плана през миналата година и назначаване на нови работници, там, където се работи с по-малко персонал.

Обръщението, което изпълнителният директор Евгени Стойков направи към работниците и служителите днес, приемаме като косвен натиск, заяви пред Дарик Валентин Вълчев.

След продължилите близо месец преговори не се стигна до споразумение между мениджърския екип на най-голямото въгледобивно дружество у нас и представителите на синдикатите. Според синдикатите причина за протеста е неспазването на споразумението от 12 юли миналата година. Според мениджърския екип всички задължения по споразумението са изпълнени. Последната ефективна стачка в "Мини Марица-Изток" бе преди 15 години.



Няма коментари:

Публикуване на коментар