четвъртък, 5 януари 2012 г.

Стотици български семейства остават без дом


Стотици български семейства ще останат без дом след празниците. Те ще трябва да напуснат общинските жилища, в които живеят заради забавени с месеци наеми и сметки. Дълговете са за милиони.

През 2011 г. 370 семейства от София са изгонени от общински жилища, тъй като не са плащали наема си. Нямали са пари и за сметките за ток, вода и парно. Подобна съдба очаква 39 наематели, които трябва да напуснат след празниците. Като 54-годишната Мария Иванова, която живее в общинско жилище в София от 1992 г.

Работила е само 10 години в живота си. Поне по документи. От години не е плащала символичният наем от 50-60 лева. Натрупала е близо 3 хиляди лева дълг към общината. А на Топлофикация дължи 4 хиляди. Трябва да напусне жилището утре, 3 януари. Но няма при кого да отиде.

Още по-фрапираща е ситуацията в Пловдив. 816 семейства ще трябва да напуснат жилищата си. Дългът към общината е близо 3 милиона лева.

„Предвид зимния сезон, в който се намираме, активността на процедурите е малко снижена, казвам го защото все пак има чисто човешката страна", уточни Хрипсиме Чектерян, началник отдел Управление на имотния фонд на община Пловдив

Бедността не подминава и Бургас. Около 100 семейства през тази година трябва да напуснат. Докато едни напускат, други се редят на опашка за по-евтин наем. Във Велико Търново поне 150 семейства чакат за общинско жилище.

От тази година, всеки който живее с по-малко от 236 лева, се счита за беден. Така прецени правителството.

btv

Няма коментари:

Публикуване на коментар