събота, 20 юли 2013 г.

Разказ за миньорския живот в "Ораново"



Около 200 души от селата в община Симитли работят в частния рудник "Ораново". Почти няма семейство от района, в което да няма миньор. Тези, които сега работят в рудника, не говорят за условията под земята, защото според близките им от ръководството са им забранили. Ако се затвори рудникът заради опасните условия, много от миньорите ще останат без препитание, а това е основният поминък в региона.
Миньори разказаха, че откакто рудникът е станал частен, почти не се доставят обезопасителни материали, с които да бъде защитен животът на мъжете, които влизат в галериите.
"Всичко е на магия, бош лаф, материал се получаваше, по една композиция се вкарваше на 24 часа - 11, 13 може и 15 вагона. Сега не са я вкарали сигурно откак са я купили тука" - твърди миньор.
Братът на Асен, който беше погребан вчера в родното му село Полето, каза, че му оставали само две години до пенсия. Близките все още не са решили от кого ще търсят отговорност за трагедията.
"Мъка, мъка - голяма. Млад - на 41 години, с детенце, дом, всичко... Знаеш как е" - споделя с мъка негов познат.
Само след месец другият загинал миньор - Николай, също е трябвало да излезе в пенсия. Въпреки тежките условия и жертвите, които взима рудникът, хората казват, че няма да се откажат да работят, защото друга алтернатива за препитание в района няма.
"Трябва да се работи нещо, иначе децата как ще ходят на училище, кой ще ги храни, по магазините не дават на вересия" - тревожи се миньор.
Изписаният вчера от благоевградската болница спасител Бойко Ружински, който участва в първия ден в акцията, изненадващо пристигна в рудника, за да донесе болничния си лист. Според него причина за срутването вчера беше недоброто укрепване. Днес обаче той твърдеше точно обратното, очевидно изплашен, че може да остане без работа.
"Крепи се с метал - най-здравото, което може да се крепи, най-здравият крепеж е това нещо. Общо взето за мен е добър - крепежът" - твърди Бойко Ружински.
За труда си под земята миньорите в рудник "Ораново" получават между 500 и 1000 лева на месец.
"Ей тука, като дойдеш на портала, първо се прекръстиш и тогава влизаш - е там на входа на мината пише: "С Бога напред“ - за миньора всеки ден е война - сподели още Ружински.
БНТ

Няма коментари:

Публикуване на коментар