понеделник, 29 юли 2013 г.

Заплашват миньорите в "Ораново"



"Ще ви изселим. Ще видите какво ще ви се случи, ако не си затваряте устите."
 
С тези заплахи пратеници на управителя на рудник "Ораново" Валери Манов нахлуха в дома на почерненото семейство на един от загиналите миньори - Христо Младенов от село Полена.

Безпрецедентната и безочлива атака разкри пред "България Днес" кметът на Симитли Апостол Апостолов. В къщата на покойния Христо се изсипали трима неканени гости. Един от тях била съпругата на шурея на Валери Манов - Любляна. Тя е фелдшер в училището в селото и е съскала най-много срещу жената на покойния миньор - Василка.

"Най-нагло и безочливо го е направила, и то при ужасната трагедия, която сполетя семейството на Христо. Хубаво е, че Василка и синът й Методи не ги е страх. Но самата безпардонност, безочие и наглост от нейна страна буди отвращение", сподели пред вестника кметът на Симитли.
"
Хората са настръхнали. Ще става страшно. Отпорът срещу определени хора вече е голям", обясни градоначалникът. За неприятната сцена съпругата на покойния миньор Василка споделила само пред кмета.

Заплашвани да си мълчат са и работещите в момента миньори в рудника.
 
"След като Валери Манов си позволи да се заканва на мен, и то пред министрите, представете си какво чудо е с миньорите. А жената на шурея му тероризира семейството на починал миньор. Виждате ли за какво става въпрос?", заяви кметът на Симитли Апостол Апостолов.

Манов и преди се заканвал

Управителят на "Ораново" (и бивш синдикалист от КНСБ) Валери Манов е принуждавал всички миньори да гласуват за партия "Лидер" на изборите. Той е бил втори в листите на формацията на Христо Ковачки за региона.

"Той искаше определени гласове от всяка къща в Симитли и селата, в които има миньор, с ултиматум, че иначе ще го уволни. Така се наложи Христо Младенов да моли сина му Методи да гласува за партията", разкри кметът на Симитли Апостол Апостолов. 


Вдовицата на загиналия миньор Христо Младенов - Василка отправи апел към колегите на мъжа си да проговорят, да разкажат всичко, което знаят за нередности в рудника и така да спасят работещите под земята. „Не се страхувайте. Кажете, за да няма повече инциденти. Мъжът ми работеше за 500 лв., аз взимам повече от него, а съм шивачка. Това е срамота.“ 
bgdnes.bg

2 коментара:

  1. Govorete be xora. te nestata ste stavat po-zle ako si mulchite!

    ОтговорИзтриване
  2. NA KRAK O PARII PREZRENI NA KRAK ,O ROBI NA TRUDA, NO CEL NAROD DA STANE A NE EDENICI ,DARJAVNATA MA6INA RABOTI ZA TAKIVA GADOVE....

    ОтговорИзтриване