четвъртък, 17 октомври 2013 г.

20-часова миньорска стачка под земята завърши с победа за работниците


16.10.2013. След близо 20 часа под земята тази вечер стачкуващите миньори от бургаския рудник "Черно Море" излязоха на повърхността. Продължилите цял ден преговори между тях, синдикатите и министерството завършиха с удовлетворяване на първите им искания за изплащане на забавените им заплати за август и септември. Напрежението в миньорските редици обаче остава.

Нощната смяна от 49 души прекара 20 часа на дълбочина 300 метра. В галерията към обяд слезе контактна група, за да преговаря за условията, при които миньорите ще прекратят протеста си. Те бяха категорични, че искат да видят парите си преведени по банковите си карти.

"Ще седим под земята, докато се реши проблемът, пък храна и вода колегите ще вкарват", категоричен бе протестиращият Атанас.

Около 3 часа дойде вестта, че от министерството са превели близо половин милион лева на ТЕЦ-Сливен, основен длъжник на мината, и парите вече се превеждат по банковите карти. Последва подписване на протокол за новите искания на миньорите - да им се плаща на точна дата заплата и аванс, и да се върнат старите, по-високи нива на заплащане, които са били съкратени още през май. След дълго чакане към 18:30 часа първата група от нощната смяна излезе от забоя. Ръководителят на смяната заяви, че са били убедени в победата.

От синдиката обявиха, че на дневен ред утре ще се обсъждат новите искания на миньорите и че процедурата за ефективни стачни действия не е отменена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар