петък, 4 октомври 2013 г.

В Катар експлоатират до смърт работници заради световното по футбол



Според разследване на британския вестник „Гардиън” около 50 непалци са починали по време на работа от сърдечен удар или други трудови злополуки. Според изданието те са станали жертва на жестоки злоупотреби и експлоатация, съизмерими с робство в наши дни.
По данни на изданието на много от обектите е имало случаи с принудителен труд. Някои от потърпевшите твърдят, че не са получавали заплати от месеци, а документите им са били иззети, за да им попречат да напуснат страната. На някои от строежите дори е нямало достъп до питейна вода.
Огромно количество нелегални работници пристигат в Катар, за да изкарат пари. Повечето от тях са от бедните азиатски страни и при влизането им в Катар им се отнемат паспортите. Много от тях получават по-ниски възнаграждения от предварително договорените.
Непалците са близо 40 процента от нелегалните емигранти в Катар, а необходимостта от строителството на нови сгради, съоръжения и инфраструктура допълнително дава индикации, че те ще си намерят работа в арабското емирство, което получи по доста скандален начин Световните финали по футбол през 2022 г.
В-к „Новинар“

Няма коментари:

Публикуване на коментар