понеделник, 21 октомври 2013 г.

Протест на работнички от "Флавия"-Пловдив


 16.10.2013. Близо 80 работнички от обувния завод „Флавия" в Пловдив стачкуват от днес. Те не са получавали заплати от юли насам, а в същото време изпълняват поръчки за Германия. Според хората, ръководството на фирмата непрекъснато променя обещаните дати, в които ще се разплати.
След като повече от три месеца работнички получават само аванс от 100 лева, днес те спряха работа.
"Всички вече сме с кредити по магазини и борчове. Хората вече не издържат, а това, което ни се заплаща, просто е много минимално", сподели Теодора Илиева, а колежката и Нина Рашкова добави: "Работим за износ за Германия и Франция. Продукцията навън ни е много скъпа, а тук работим за жълти стотинки. Като ни викнат събота за спешните поръчки сме първи. Извънреден труд не ни плащат."
Ощетените работнички са наети от фирма „Вевиан" и шият кожени детайли за обувки. Тя пък изпълнява поръчки на завод „Флавия", който всъщност бави парите за произведената продукция.
"Аз съм една от най-младите и работя от 21 години само тук. Има хора, които 35, даже 40 години работят в завода. И какво става сега - идва момент, в който остават на улицата, защото те нищо друго не са работили", разказа Мердие Абдула.

Няма коментари:

Публикуване на коментар