понеделник, 5 март 2012 г.

Металурзите от Кърджали се вдигнаха на протест





1 март 2012. Над 400 металурзи от Оловно-цинковия комбинат в Кърджали обявиха безсрочна стачка, 120 от тях попълниха заявления за напускане.

Администрацията на завода, собственост на Валентин Захариев, беше под обсадата на протестиращите заради дълго неизплащани заплати. Повече от час те мръзнаха навън, но изпълнителният директор Славея Стоянова отказа да се срещне с тях и да им каже кога започва разплащането.

Напрежението се засили, десетки работници нахлуха в сградата и окупираха фоайето пред вратата на директорката. Изплашена от гнева им, тя повика полиция. До сблъсъци не се стигна.

Стоянова опитала да потуши гнева на металурзите с уверението, че до седмица ще стартира изплащането на възнагражденията за декември 2011 година. Мощни викове и дюдюкане посрещнаха обещанието й, разказа регионалният лидер на КНСБ Иванка Караколева.

Протестиращите от цинковото производство са в принудителен платен отпуск първоначално поради планов ремонт, а после и заради липсата на суровина за производствения цикъл. Към обед трите синдиката (КНСБ, КТ "Подкрепа" и "Защита") в комбината се споразумяха за безсрочни протести, които започват от 2 март.

Нито един работник или служител няма да влезе в цеховете и канцелариите, докато не бъдат изплатени всички дължими заплати. Много от тях разказаха, че заради неплатени сметки нямат ток по домовете и че ги грози съдебен изпълнител поради натрупани борчове към банките.

В-к „Новинар”

Няма коментари:

Публикуване на коментар