четвъртък, 10 януари 2013 г.

Първа жертва на глада и бедността във ВМЗ



9 януари 2012. На 7 януари 59-годишният работник Ангел Ангелов умира на работното си място в Цех 330, известен още като Механичен. Това е бил последният работен ден на оръжейника, който от 8 януари е трябвало да се пенсионира с втора категория труд, разказа пред „Новият глас“ лидерът на КТ „Подкрепа“ Димитър Атанасов.
До обяд мъжът, който е от карловския квартал „Сушица“ мръзнал пред административната сграда, стачкувайки ефективно. Смъртта го покосила, когато влязъл в цеха да вземе пропуска си и да го предаде на портала. Мизерията и унижението да работиш и да гладуваш го убиха, плачат колежки на Ангелов. Съпругата на Ангел – Лиляна, също работи в оръжейницата и семейството едва свързва двата края. На погребението вчера тя е споделила, че това, което става в завода, е убило мъжа й.
Атанасов съобщи, че от КТ“Подкрепа“ ще отпуснат 100 лева помощ на вдовицата, която и днес не беше на работа. Заради смъртта на колегата си и за да не ескалира отчаянието сред хората от стачния комитет са се отказали от готвеното символично погребение на ВМЗ, каза синдикалният председател.
Днес от синдиката хвърлиха бомбата, че КНСБ призовава членовете си да се върнат на работните места, въпреки решението на стачния комитет протестите да продължат, съобщи пък „Блиц“. Има провокатори сред работниците, чиято цел е да омаловажат това, което правим и това, че сме решени докрай да отстояваме правата си, гневно коментират пред агенцията Красимир Цветков и Петър Михайлов от КТ „Подкрепа”.
Едва удържаме напрежението да не ескалира. Хората ще се вдигнат и ще пометат и нас, и властимащите. Не се издържа вече. Работниците настояват да блокират подбалканския път София – Бургас. Не ни се мисли какво ще стане, ако с приватизацията на предприятието започнат и съкращенията, както се очаква, казват още синдикалистите. Притесненията идват след изказване на премиера Бойко Борисов, че никоя фирма не може да издържа 3200 служители, ако няма достатъчно работа.
http://novglas.com

2 коментара:

  1. Ето какво ще стане, да не го мислите. Работниците ще се вдигнат, ще пометат управляващите от ГЕРБ, и ще си изберем я Станишев, я Доган, я някой подобен. После той ще плаща процент на ГЕБР докато не бъде пометен, така както сега ГЕРБ му плащат процент.

    ОтговорИзтриване
  2. Това е поредното оправдание за безхаберното управление на ГЕРБ.Те имат виждане само за далаверите си.

    ОтговорИзтриване