четвъртък, 13 януари 2011 г.

Шап, а после?

Мобилизира се държавата! Толкова бързо, че направо се ошашавих! Изследва, откри, уби, зарови, ... обезщети /кога ли?/. Става въпрос за шапа в село Кости. А и се отчете пред Европейската комисия – да се свети името й!
 Откритият шап в диво животно се оказа повод за гордост, защото дори в Европейския съюз не са откривали.  И вместо да се убият дивите животни, забраниха лова им. Но за сметка на това избиват домашните, които нямат такава „шенгенска свобода на придвижване”, каквато имат дивите. Тези умъртвени около 500 животни не са обикновени домашни любимци. Това е основният  поминък в Странджа, един регион, известен с безработицата, бедността и недоимъка на населението си. Но държавната машина не се поколеба нито за миг – изпрати дори жандармерия, която да предпази ветеринарите от гнева на животновъдите, някои от тях имащи 2-3 крави или овчици, които отгоре на всичко не са заразени.

Ако държавата реагира така и когато ни нападат и ограбват по улиците, обират апартаментите ни или не ни дават заплатите, щеше да е много добре, но не би!
А и от Европейския съюз реагират бързо – вече изпращат евроексперти, които да се запознаят със ситуацията и да окажат техническа и експертна помощ на българските власти. Наши експерти също отиват в Брюксел да докладват обстановката. А има ли такива, които да докладват, че минималната заплата в България е 120 евро, а минималната пенсия 63 и те не са мръднали от 2008 г. независимо, че сме страна-членка на ЕС? Има ли такива експертчета, които да лобират за увеличаването на заплатите и  пенсиите за достигане нивото ако не на Германия или Великобритания, то поне на някоя от по-новите членки, както обещаваха преди влизането в Съюза? А отгоре на всичко нашето правителство ни сюрпризира, че те могат да нараснат чак от 2013 г. Но могат и да не нараснат.
Хората в село Кости нямат заплати, било то и минимални, но имат животни и може би малко земя, която служи за паша. Те знаят, че кравата всеки ден дава мляко, с което могат да живеят, а обезщетението за убийствата на животните им /което министър Найденов уверява, че ще получат на 100%, ха дано/, ще стигне за няколко месеца. Хората мразят държавата, защото тя се сеща за тях само когато трябва да им вземе нещо, но не и когато трябва да им даде и се защитават от жандармерията, доколкото могат, защото не бранят само животните си, а собствения си живот.
                                                                                   Димо Казаков
Повече информация:

1 коментар:

  1. Коментар, изпратен ни от читател на блога:

    Прочетах за трагедията на селяните от с. Кости. То напълно отгаваря на публикуваната статия от 4-януари,във в." нова зора", под наслов: БЪЛГАРИЯ В ОБЯТИЯТА НА... Ще ви приложа само едно изречение от материала: Българските "Либерасти" през последните 18 месеца водят Българския народ към кланицата. Повече коментар не е нужен. Тежко му на тоя народ ! / Любо /

    ОтговорИзтриване