сряда, 11 юли 2012 г.

Железничари поискаха оставката на транспортния министър Московски


10 юли 2012. Оставка на цялото ръководство на БДЖ Холдинг поискаха близо 70 протестиращи железничари, които се събраха на митинг пред сградата на Министерството на транспорта.

Протестиращите служители са работници в наскоро учредената смесена компания за колетна дейност между БДЖ-Пътнически превози и Тип Топ Куриер. Сред тях има и служители на Националната компания железопътна инфраструктура, които протестират заради това, че са им отнети преференциалните карти за придвижване по железопътната мрежа.

Служителите на смесената фирма, извършваща колетна дейност, заявиха, че от април не са получавали заплати и са изправени пред ръба на физическото оцеляване.
Лидерът на Съюза на българските железничари към КНСБ Петър Бунев заяви, че на митинга има хора, които имат деца на хемодиализа и с други тежки заболявания, и като не им се плащат трудовите възнаграждения те се обричат на изключително тежко съществуване.

Петър Бунев посочи, че срещу колетната дейност, извършвана от БДЖ, има целенасочена атака, която цели дружеството да фалира и по този начин да бъде отворен път на други фирми, извършващи същата дейност, само че с автомобилен транспорт.

Малко преди да започне митингът се стигна до размяна на остри реплики между зам.-председателя на КНСБ Валентин Никофоров и министъра на транспорта Ивайло Московски.

Повод за това бе изявление на министъра по-рано днес. Той заяви, че всички уличени в кражба служители са членове на синдикатите и по този начин ползват синдикална защита.

Никифовор контрира, че това е клевета спрямо синдикалното движение в България, в което членуват 20 000 души.

"Не може всички тези 20 000 души да бъдат смятани за крадци", възмути се Никифоров. Той призова министър Московски да работи в сътрудничество с полицията, МВР и прокуратурата и да бъдат изяснени обстоятелствата относно установените кражби и ако обвиненията към синдикалистите, че са крадци не бъдат доказани, те ще поискат и оставката на министъра.

Министър Московски явно беше изненадан от твърденията на синдикатите, че в НКЖИ вече е започнало отнемането на преференциалните карти, предвид разпореждането му това да не се случва.

Синдикатите разказаха, че през последните дни ръководството по места е събирало картите в кашони, които са изпращани в централата на холдинга.

Московски няма да чуе исканията на протестиращите, защото няколко минути преди да започне протеста, се качи в автомобила си и отпътува към Пловдив където заедно с премиера открива нов команден център на жп инфраструктурата в региона.

След срещата представителите на протестиращите, които бяха приети от зам.-министър Камен Кичев, заявиха, че съществен напредък по отношение на заплатите на работниците в колетното предприятие не е постигнат. По думите на синдикалистите, е договорено ремонтирането на още 4 вагона, които превозват колети, което да позволи разширяване на дейността на фирмата.

Очаква се парите за заплати да дойдат именно от нови постъпления от продажби. Това разгневи част от протестиращите, които вече няколко месеца са без трудови възнаграждения и настояват за скорошно решение на проблема.

Според Петър Бунев, държавата може да увеличи капитала на дружеството и по този начин да бъдат намерени пари за възнаграждения.

Митингът приключи с ескалация на напрежението. Лидерът на Федерация на транспортните работници към КТ "Подкрепа" започна да рита насъбраните от протестиращите кашони, символизиращи колети със залепени върху тях снимки на изп. директор на БДЖ Йордан Недев и на председателя на съвета на директорите Владимир Владимиров.

Част от протестиращите започнаха да правят същото, като един от тях бе отведен от полицаи за справка в намиращ се наблизо патрулен автомобил. Злополучният участник в протеста заяви, че се е разминал с арест заради чистото си съдебно минало. Money.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар