понеделник, 12 ноември 2012 г.

Българските роми – новите работници във Виена


 С настъпването на лятото идват и работниците на черно. Десетки български роми идват във Виена. За едва три евро на час те работят като миячи на чинии или хамали. Черноработниците спят в кашони и изпращат парите у дома, за да може семействата им да имат по-добър живот, пише австрийското издание „Хойте”, цитирано от „Фокус“.

„Аз съм горд мъж. Не искам да прося, а да работя”, казва 38-годишният Николай от България, който е от ромски произход. В родината му, никой не иска да му даде работа, въпреки че е завършил училище. Той е в Австрия, тъй като със социални помощи от 150 евро не може да издържа семейството си.

В Австрия Николай не може да работи легално, тъй като австрийският пазар на труда е затворен за българи до 2014 г. Така се налага той да работи нелегално.

„Работя предимно за сърби и турци. Мия чинии или работя като хамалин, или по строителни обекти”, разказва мъжът. Заплатата му е между 3 и 8 евро на час. Всичко, което изкара, изпраща на семейството си в България.

Той работи седем дни в седмицата. Редом до него има още около 40 българи, жертви на експлоатация. През нощта всички те спят в кашони в метрото, коментира австрийското издание.

„Хората се страхуват от мен. Мислят си, че съм престъпник”, посочва Николай.

www.manager.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар