четвъртък, 20 юни 2013 г.

Две български работнички на съд заради „незаконна“ работа в Гърция



19 юни 2013. В петък ще се гледа делото срещу две българки, 3 албанки, и 11 грузинки. Толкова са били „незаконните“ болногледачки в болница „Евангелизмос“ през нощта на 19 юни. Някъде около 12ч. след полунощ в атинската болница нахлуват полицаи и арестуват всички незаконно работещи болногледачки.
Както в.к.“Български новини“ писа в брой 19, от 25 май, в Гърция се въвеждат строги изисквания за работата на болногледачите: „Сив панталон или пола, бяла блуза, а върху нея карта с името и снимка“.
Полицейската хайка влиза в болницата в търсене на нарушители и ги открива в лицето на шестнайсет чужденки.
„Държаха се с нас като с животни“ споделя Кристина от Габрово, която от 9г. живее и работи в Гърция. Била помолена да се грижи за лудия дядо от неговия син, но тъй като дядото претърпял злополука, се налага да влезе в болницата. В тази единствена нощ до болния Кристина бива заловена от полицията.
„Седяхме по земята. Спахме на земята. Не ни даваха вода. Помолихме се и ни дадоха 5 шишета с вода. Водиха ни с белезници да ни взимат отпечатъци. Такова унижение не съм изпитвала през живота си“ – разказва развълнуваната ни сънародничка.
Другата българка е от Русе, но не е пожелала да сподели своето име. Албанките и грузинките са потърсили адвокат, но не и нашите момичета, които в петък ще бъдат изправени пред съда в квартал Кипсели.
По думите на Кристина никой от посолството не ги е потърсил, за да им окаже съдействие и помощ.
В-к „Български новини“, седмичник за българите в чужбина

Няма коментари:

Публикуване на коментар