вторник, 12 април 2011 г.

Бели роби в "Аладин Техноклима"

Работих четири години във фирма „Аладин Техноклима”, пише до plovdiv-online Иво Христов, който с приятелката си чакат бебе до 4 месеца. След като е уволнен, той разкрива ужасяващи данни за нарушения не само на трудовото законодателство от собственика на „Аладин Техноклима”. Ето накратко историята на един млад българин, наемен работник.

Във фирмата ни осигуряват на минимална работна заплата, но дори и върху нея служителите сами си плащали осигуровките. Второто наложено задължение е да се подписват в документ, че са ползвали платен годишен отпуск и че е заплатен от работодателя. Като трета гавра е задължителното подаване не предизвестие за напускане поне три месеца, преди доброволно да излезеш от „Аладин Техноклима”. Според Иво, във фирмата се работело по 12 часа, а понякога се събирали 10-15 дни без почивка. Работното облекло също било заплащано от служителите. Най-голямата гавра обаче е, че всеки месец работодателят удържал капаро от работниците, което щял да им го върне при напускането.

В случая с Иво Христов въпросното „капаро” не е върнато. Според него, то варира между 900 и 1300 лева. За тях тези пари са нищо, но за мен са страшно необходими, защото плащам квартира, заеми, а до 4 месеца с приятелката ми ще си имаме бебе, завършва одисеята си наемният работник Иво Христов.

Управител на Аладин Техноклима е Махмуд Фарес, а фирмата се занимава основно с монтаж, сервиз и ремонт на климатична техника. Стартира дейност през 1996 г. със сервиз в Пловдив, ул. "Цанко Дюстабанов" 7 а. Вече имала над 11 сервиза в страната, два от които са в Пловдив. В тях работят стотици работници.

plovdiv-online

Няма коментари:

Публикуване на коментар