вторник, 5 февруари 2013 г.

Ад за български работници в Германия



Хора от Монтана се оплакаха от тежките условия на труд и нечовешкото отношение към тях, докато били на работа в Германия, съобщи Нова телевизия.
Те работили в цех за преработка и пакетиране на сурово месо, като били наети от българска фирма. Обещаното и реалността обаче се оказали съвсем различни.
Роза и Илия тръгнали за чужбина през 2009 година с надежда да съберат пари, за да стегнат къщата си. Подписали договори с българска фирма, която трябвало да ги командирова в немския град Вилдесхаузен.
Описали им работата като лека, а заплащането като добро - по 4 евро на час. Условието било да платят комисионна от 200 евро, които се удържат от заплатите на всеки новопостъпил.
Реалността обаче те описват като съвсем друга. Прекараните няколко месеца в чужбина за тях били ад.
„Сложиха ме на една лента (поточна линия - б.р.) и за един ден трябваше да обръщам сигурно по 10 ТИР-а каси да обръщам. Една каса тежи поне 60-70 килограма", разказва Илия. „Накрая нямах сили, червата ти се късат. Беше пълен ад и тормоз.
Роза пък била на пакетажна лента, която се движела по-бързо от нормалното. Тя твърди, че шефовете са наблюдавали работниците и са им се присмивали.
Трендафилка, която е работила в същия цех с трите си сестри сподели, че германците нарочно са вдигали оборотите на машината и непрекъснато викали „По-бързо! Работи!".
Илия сподели още, че работното време по договор било 8 часа, а всъщност често ги държали по 12, 14 или 16, в зависимост от това кога свършва заявката.
Според него всичко по-слаби са били слагани на много тежка работа, а по-едрите и хората с връзки - на по-лека.
След 7 месеца тежка работа Илия получава дискова херния и се връща в България на лечение. Когато се връща отново в Германия Роза пада на работното си място и си чупи крака.
В същата вечер са я уволнили. Отказали да вземат и изплатят болничния и на двамата. Илия също бил уволнен и двамата остават на улицата. От България им изпратили 500 лева, за да могат да се приберат.
Мехмед Капланък, управителят на фирмата, обяви, че работниците са предварително предупреждавани за условията, според него те са добри. Той отрече да се събират комисионни и според него всички имат право на болничен.
В момента Илия и Роза водят дело срещу българската фирма и са решени да търсят правата си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар