вторник, 12 март 2013 г.

8-мартенски протест на шивачки в Благоевград



Благоевград (8 март 2013). Правосъдие за некоректните работодатели поискаха трийсетина жени от шивашката фирма „Кристи текс”, които излязоха на протест на площад „Георги Измирлиев” в Благоевград. Те заявиха, че вместо да празнуват на Осми март, са излезли да изразят недоволството си не само към своя, но и към всички некоректни работодатели. Протестът им е за неизплатени трудови възнаграждения и извънреден труд, за по-добри условия за работа, за защита на правата им, за строги мерки и санкции към некоректните работодатели.

Около 70 души сме във фирмата и от януари не сме получавали заплатите си, обясни една от жените. Искаме си парите, работили сме много извънредни часове, от 6 сутринта до 10 часа вечерта сме били на работа, а не получаваме нищо вече втори месец, оплака се нейна колежка и допълни, че настояват за по- добри условия на труд и спазване на българското законодателство.

Фирмата е на гръка Йоргиос Анагностопулос, работниците многократно са се срещали и разговаряли с него с настояване да им плати заплатите, но той се оправдавал с проблеми и ги молел да изчакат. От 15 януари не сме взимали и стотинка, добре че мъжете ни работят, стигнахме до там че да търсим пари от децата си, ядосват се жените с по- големи рожби.

8 март в Благоевград. Протест на шивачки: "ИСКАМЕ ПРАВА ЗА ОБИКНОВЕНИТЕ РАБОТНИЦИ!"
Предистория на 8-мартенския протест в Благоевград:

5 март 2013. Много работа и липса на заплати вдигнаха на бунт близо 30 шивачки в гръцката фирма „Кристи текс” в Благоевград. Жените скочиха срещу лошите условия в предприятието и отношението на работодателите им към тях.
По време на стачката те не позволиха на своите шефове – съпрузите Асимула Анагнастопулу и Георгиос Анагнастопулос, да напуснат помещението на цеха, който се намира в бившия Завод за високоговорители.
„Арестът” на двамата гърци продължил до идването на полицейски патрул. Органите на реда успели да изведат от помещението гърците.
Работничките заплашили, че ще обявят гладна стачка, ако не си получат изработеното, след като често им се налагало да работят и по 16 часа на ден.

Няма коментари:

Публикуване на коментар