вторник, 19 март 2013 г.

Потребителска кооперация „Взаимопомощ“ през зимата на 2012-2013




И тази година участниците в Потребителската кооперация „Взаимопомощ“  се опитаха да покажат с личен пример, че задружните усилия носят несравнимо повече полза от индивидуалните действия. Със събраните през пролетта, лятото и есента на 2012 г. парични средства беше решено да се закупят отново картофи. Както опитът от миналогодишната акция показа, този траен и нужен продукт, жизнено необходим за изхранването през зимата, е по-добре да се закупи по цени на едро. Спестяват се време, пари и нерви на кооператорите, които вместо да посещават десетки пъти магазините, да плащат повече и да висят по опашки, получават поръчаното  за цялата зима количество директно в къщи. Дори беше взето решение със събраните пари да се закупи по-голямо количество от заявеното и излишъкът да се остави в резерв, като се отчита обстоятелството, че някои членове на кооперацията са направили по-малки вноски поради временни парични затруднения, или не са дооценили нуждите си и през зимата могат да изпаднат в затруднено положение.
Човекът, от когото закупихме картофите, сподели с нас това, което други търговци деликатно премълчаха – цените са се повишили близо двойно в сравнение с миналата година, но това не се дължи на някаква промяна в начина на производството, на цените на горивата, на климатичните промени или някакви други обективни фактори. Точно обратното – алчните търговци на едро умишлено задържат продукцията в складовете и не разрешават камионите да товарят с пълен капацитет. Целта е стоката да не се появи на пазара в необходимите количества, да се предизвика изкуствен недостиг, а оттам – и скок в цените. Такъв скок, който след това никакви колебания в цените да не могат да върнат обратно до старото равнище. На обикновен език това се нарича спекула, народът я усеща по опразването на джоба си и понижаването на жизненото равнище. И показва пълната неефективност и безпомощност на пазарната икономика да задоволява елементарни човешки потребности.
И въпреки спекулата, цената на борсата си остава по-добра от тази в магазините. Дори в големите търговски вериги тя се колебае между 80 ст. и левче, понякога дори надхвърля лев и двадесет стотинки за килограм. А кооператорите закупиха тази стока за 60 стотинки за килограм. Това само показва големия потенциал, който тази инициатива има, ако се разпростре върху по-големи обеми и по-разнообразни стоки. Разбира се, за това е необходимо много по-широко разгръщане на кооперативното потребителско движение. И точно затова популяризираме и ще продължаваме да популяризираме този ценен опит.

Участник в Кооперацията

ЗАБЕЛЕЖКА: Впоследствие, в началото на 2013 г. от ПК „Взаимопомощ“ бяха закупени на едро още олио, кашкавал и боб.



Няма коментари:

Публикуване на коментар