вторник, 6 август 2013 г.

Миньорите са в стачна готовност



Миньорите в страната са в стачна готовност заради нерешените проблеми в бранша. Информацията е на миньорските синдикати към КТ "Подкрепа", цитирана от Нова телевизия. Миньорите недоволстват срещу неравнопоставеността на сектора спрямо производителите на ток чрез възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), които са всячески налагани чрез закони и директиви от страна на ЕС и българската държава. Според Владимир Топалов от профсъюзната организация енергията, която се произвежда от въглища, постоянно намалява. Ако тенденцията се запази, в следващите месеци цялата минна индустрия е заплашена от фалит. Пряко ангажирани в отрасъла въгледобив у нас са близо 14 хиляди души, а косвено той дава работа на повече от 70 хиляди души.

ДОПЪЛНЕНО (7 август):

От КТ Подкрепа припомниха, че цената на електроенергията, произведена от въглища, е в пъти по-ниска от тази, произведена от ВЕИ-тата. Ако фалитът на мините се ускори, поскъпването на тока може да стигне до 70%, предупреди Владимир Топалов и уточни, че вдигането на цената ще зависи от това какъв е делът на евтината енергия в микса. Според него един от начините да се свали цената на тока е да се извадят от микса американските централи Марица Изток 1 и 3 и да се пренасочат да изнасят по-скъпия си ток към Турция, където в момента има силно търсене.

Ето част от интервюто с Владимир Топалов:

Кои са най-големите проблеми в миньорския бранш?

- Несигурността на хората, че ще си получат заплатите и ще останат на работните си места. Това е вследствие, специално във въгледобива, на това, че топлоелектрическите централи продължават да работят в намален режим. Оттам вече се намалява и добивът на въглища, което след себе си води до недостиг на средства, несигурност и всичко останало.

- На кои места се бавят заплатите на миньорите?

- Във всички въгледобивни мини, в които не достигат средства. Има дори предложение работните заплати да бъдат намалени с 20%. Това е основно в Югозападна България. Проблеми има и с мините в "Марица-изток". Там проблемите са не само със заплащането, но и с безопасността на труда. Засега заплатите се плащат, но при това намалено производство със 17 млн. тона няма как нещата да останат в същия вид. В сряда на среща енергийният министър Драгомир Стойнев декларира, че заплатите ще се получават. Но условията на работа и средата са ненормални. Думите "Ще си получите заплатите" звучат добре, но знаем, че ще дойде един момент, в който всеки знае, че няма как да получава пари, след като се работи по-малко. Притесненията и опасенията във въгледобива все още стоят.

- Откъде идва тази несигурност у миньорите?

- Това се дължи основно на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Битката е кой ще оцелее. Ако въгледобивът наистина фалира, то след 2 г. няма как централите да продължат да работят. Фактически ще останат другите производители на енергия, независимо че е скъпа. Тогава вероятно ще кажат на населението: "Да, ама тези фалираха. Не издържаха. Следователно – скъпа или не, поне има някаква електроенергия." Според мен тук е заровен проблемът. Знам, някои хора казват, че това е само в моята глава, но ако погледнем реалностите, те водят към една посока – след 2 години въгледобивът ще е приключил и ще го няма. Ако рудник "Бабино", "Бобов дол" и подземните рудници затворят и хората бъдат съкратени, после обектите няма да могат да се ползват. Ще трябват страшно много средства, за да бъдат възстановени, а няма да има кой да ги даде. Тези, които са срещу нас, много добре познават спецификата и знаят, че фалирането на въгледобива ще означава, че няма да имат никакви проблеми с ВЕИ-тата. Битката между нас и тях е много неравностойна. ВЕИ-тата в основата си са собственост на хора, които са в парламента или на ключови места в управлението на държавата. Те са от целия политически спектър. Слушам според различни източници, че 140-180 народни представители под една или друга форма са били свързани с ВЕИ-тата.

При положение че има Закон за ВЕИ, че влезе, че трябваше да бъде променен, те не го приеха – това показва, че искат да сме в неравностойно положение. На нас ни казват: Търсете си пазари и ако намерите, продавайте електроенергията, а на тях задължително, по закон, я купуваме. На нас цената ни е такава, каквато пазарът каже, а при тях е строго регламентирана. При нас договорите са от днес за утре, при тях са за 20-25 години. Как виждате да сме в равностойно положение?

Според колегите тази битка изглежда почти загубена. Въпреки всичко, каквото зависи от нас, ще продължаваме да го правим.

- Колко души ще останат без работа, ако въгледобивът в България загине?

- Пряко заетите във въгледобивните мини в момента са около 14 000 души. Но те след себе си водят други хора. Обичаме да казваме, че около всеки миньор допълнително висят по 4 човека. Това са хора, които обслужват тези мини, шофьори, служители в столовете, хора за спомагателни и ремонтни дейности. Според нашите изчисления около 70 000 души ще останат без работа.

2 коментара:

  1. "Кои са най-големите проблеми в миньорския бранш?

    - Несигурността на хората, че ще си получат заплатите и ще останат на работните си места. "

    За авторът проблемът със сигурността на опазване на човешкият живот при работа под земята май не съществува?!

    ОтговорИзтриване
  2. Въглищата далеч не са най-екологично чистата енергия, нито пък са неизчерпаеми, ама тук излизаме малко от индустриалното обсжщество, което означава че един миньор може да се занимава с цял куп други работи, които да са действително полезни в едно действително демократично общество, вместо да гониме всичките да задоволяваме бездънните нужди на капитало-властническата схема, която е време да си искараме и от главите, вместо да имитираме като папагали с пртенцията за солидарност.

    ОтговорИзтриване