сряда, 2 юли 2014 г.

„Директорите станаха царе и забравиха, че за тях работят хора“

Във връзка със започналите работнически протести в „Аркус“-Лясковец http://rabglas.blogspot.com/2014/07/blog-post.html потърсихме мнението на един от протестиращите работници. Ето какво ни сподели той:

Работнически глас: Здравейте! Разбрахме за протестите във Вашето предприятие. Дали бихте ни разказали нещо повече, което (ако нямате нищо против) да публикуваме на блога ни "Работнически глас"? Поздрави.

Работник от „Аркус“-Лясковец: Няма какво толкова да се каже. Репортажът говори достатъчно https://www.youtube.com/watch?v=OzAk2lehN8w . Имаме доста работа, но забавиха заплатите. Не само това е причината (за протеста – Раб.глас). Започнаха да ни заключват портала, всеки ден се говори как Трифонов не искал да вижда заплата по голяма от 400 лв. Как щял да реже заплати (той и си ги реже, де). Викаха ни “идвайте за извънреден труд" и го плащаха на 160%, докато накрая издадоха заповед със задна дата (отпреди два месеца), че извънредният труд няма да се заплаща, т.е. изплащат 100% и после ти дават молба, в която трябва да им се помолиш да излезеш неплатен отпуск (колкото дни извънреден труд си положил), а допреди дни отпуските бяха забранени. Заплатите на много хора са СМЕШНИ и недостатъчни. Условията на труд са отвратителни – хигиена, температура, отношение, запрашеност, шум, искат да правим от нищо нещо без подходящи материали и инструменти. Дори и няма къде да седнеш да се нахраниш на чисто и тихо, като човек. Сега уж ни обещаха, че ще помислят как ще изплащат извънредния труд, ще ни дадат обещаните ваучери (25 лв. на месец).   

Такива неща породиха днешните протести. Директорите станаха царе и забравиха, че за тях работят хора. Истината е една – ако се даваха достатъчно пари, нямаше да се стигне до това! Не мисля че е нормялно след като работиш да не можеш да си позволиш кино, почивка, вечеря навън и др. Вместо това се затваряш в панелката, която едвам изплащаш!

3 коментара:

  1. Защо ли ми звучи до болка познато?!

    ОтговорИзтриване
  2. Ne spiraite , ne spiraite , ne spiraite s iskaniqta si ! Ne vqrvaite , ne vqrvaite , ne vqrvaite na nito edno obeshtanie ! Fakt N 1:REMOTEKS-RADNEVO -1,5g bez zaplati ! Fakt N2-rabotatelite vinagi lajat ! Fakt N3-ministri , deputati ne pomagat! Fakt N4-nqma sindikati !!! Fakt N 5-sad , pechelish deloto , no pari NQMA ! Izvod: nqma takava darjava , 4l 327 t2.i na borsata !

    ОтговорИзтриване
  3. Има лек за това.Събират се няколко по силни мъже и му чупят главата на този!Съвсем анонимно и безпристрастно.Но боят трябва да е хубав та да не се налага да повтарят и потретват процедурата.

    ОтговорИзтриване