неделя, 28 декември 2014 г.

Шивачки от Калофер блокираха Подбалканския път

23.12.2014 г. Шивачките от „Интендантско обслужване" - Калофер затвориха Подбалканския път София - Бургас. Те се разбунтуваха, тъй като голяма поръчка за армейски униформи е била спечелена от частна фирма, съобщава БГНЕС.
Служителите излязоха на пътя за около 15 минути с песента „Боят настана" и българския трибагреник. Те не се подчиниха на разпорежданията на органите на реда. Това стана причина на една от отговорничките в предприятието да бъде съставен акт.

Протестиращите настояват да бъде развален договорът с частната фирма и поръчката отново да се върне в калоферския клон. Те предупреждават военния министър, че ако в първия работен ден след Коледа - 29 декември, не отмени поръчката ине възложи работата на държавното предприятие, ще преминат в ефективни стачни действия и гражданско неподчинение. Хората настояват поръчката да бъде върната при тях, а да не се дава на частна фирма, тъй като това е единственият им поминък. Това предприятие е единственото, което осигурява работа и доходи на много от хората в региона.

Исканията на работничките на Интендантско обслужване са подкрепени от жителите на Калофер, като голяма част от тях се присъединиха към протестиращите.

Според измененията на Закона за обществените поръчки,Министерството на отбраната като принципал на „Интендантско обслужване" ЕАД може да възлага пряко на своите предприятие поръчки. Вместо да го възложи на калоферския клон, който шие униформи и за чужди армии, то лансира частна фирма. Поръчката е на стойност близо 4 млн. лева и е важна за Калофер. Синдикатите са сезирали с писма Министерството на отбраната, премиера и Народното събрание.

В последните години шивачките няколко пъти излизаха на протест заради забавени заплати.

news.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар