сряда, 28 януари 2015 г.

Робски условия на труд в японското предприятие „Язаки-България”

Българи работят денонощно, без да им се заплаща извънредният труд, а на края на месеца вземат непроменена с години заплата от 500 лева.
За този проблем сигнализираха на пресконференция от КТ "Подкрепа" и обърнаха внимание на работещите в компанията "Язаки България".

Дружеството е японско и се занимава с производството накабелно оборудване за автомобили. Проблемът обаче е, че десетки българи от региона на Ямбол работят в "Язаки България" при робски условия на труд, смятат синдикалистите.

Въпросът е повдигнат от КТ "Подкрепа" още през 2013-та година, когато синдикатът подава няколко сигнала до работодателя за това, че не спазва междудневна и седмичнапочивка, не отчита и не заплаща извънредния труд и той надхвърля максимума от 150 часа за година.

Сигналът тогава предизвиква проверка от страна наИзпълнителната агенция "Главна инспекция на труда", която завършва с протокол с установени нарушения.
Някои от тези констатации са за полагане на извънреден труд, заплащането на по-малко от него, непроменена работна заплата с години и не на последно място някои работници веднага са започнали дневна работа след нощна смяна.

Работа до 20 дни непрекъснато и несправедливо изплатени бонуси, са други трудности пред работещите в "Язаки България". Днес проблемът обаче се повтаря, като в края на миналата година работниците дори са спрели за няколко часа работата си в знак на протест.
На среща с представители на ръководството те са настояли отново за увеличение на работната заплата, премахване на сумарното изчисляване на работното време, използване на полагаемия по закон годишен отпуск и справедливо отпускане на бонуси.

Въпреки обещанията за промяна днес такава няма, което е накарало работещите да помолят за помощ КТ "Подкрепа" и в свое изявление да заявят, че няма да се съгласят да работят повече при такива условия на труд.

"Пет години тези хора са ги мачкали, мачкали. Те обаче са набрали кураж да искат промяна на това робско състояние", отбеляза на пресконференцията президентът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев и напомни, че ако човек сам не поиска свободата си, няма кой да му я даде.


news.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар