вторник, 23 август 2016 г.

Приватизатори ликвидират 150-годишно предприятие в КазанлъкНай-старото текстилно предприятие в Казанлък "Катекс“ АД ще затвори врати до месец, съобщи лидерката на КНСБ Цветанка Пискова.
В синдикалната структура и Бюрото по труда на 20 юли е постъпило уведомление за предстоящото масово съкращаване, до 20 август ще бъдат връчени едномесечните предизвестия на 205 от общо 214 работници. Повечето от тях работят във фабриката от 20-25 години, много от работничките са пред пенсия.
В официалното уведомление като причина за съкращенията се сочат влошените условия на европейските пазари. От години продукцията на Катекс се изнася за Западна Европа, имаше моменти когато текстилната фирма на практика обличаше със своите платове полицията и армията в Швейцария и Австрия.
         За първи път наблюдавам такова безцеремонно отношение към работещите хора, сякаш работодателят няма отношение към това, че работниците ще се озоват на улицата“, коментира Пискова изключително трудните разговори с представителите на частния собственик на „Катекс“ пред кореспондент на БНР

Историята

Началото на фабриката слагат братя Стайнови през далечната 1848 година, когато се създава малък цех за производство на аби.
По-късно през 1889 г. се обединяват две акционерни дружества "Розова долина" и "Братя Стайнови". До национализацията през 1947 г. предприятието е съществувало като предачна фабрика за камгарни прежди, главно за трикотаж и плетачество.
Касова приватизация през януари 1997 г. прави частни първите  67 % от капитала на КАТЕКС, след 6 месеца държавата продава преференциално на купувача Притекс АД още 16% , а през 2002 г. и остатъчен пакет от 3%. Чрез БФБ - София през 2008 г. 59,3% от капитала на Катекс АД-Казанлък е продаден от Притекс АД на Си Ес Ай Еф АД, по това време собственост 99,938% на Цветелина Бориславова.  
Съдбата на „Катекс“-Казанлък потвърждава, че приватизация = грабеж и ликвидация.

1 коментар:

  1. Забравяте бившия директор Азълов, едно мекере, който доведе работата до там, че да може неговия господар - Емо Кюлев, да я купи на безценица, за което беше награден с поста от новия собственик и доста материални придобивки. Казвайте имената на конкретните мръсници, фирмите са само прикритие.

    ОтговорИзтриване