четвъртък, 3 ноември 2011 г.

Българските работници – стресирани и преуморени




40% от  българите се оплакват от стрес на работното място, сочи национално проучване на Инспекцията по труда. Над 60% твърдят, че се чувстват постоянно уморени и често сънуват кошмари заради работата си.

Труд над 10 часа на ден полагат 27 процента от работещите у нас. Почти толкова са и тези, за които работата в събота и неделя вече е нещо нормално.

Близо 40 процента пък се оплакват, че постоянно им се налага да  прекъсват работа си, за да свършат непланирани задачи.

Между 20 и 26 % от работещите имат проблеми със съня и са раздразнителни.

Проучването на Инспекцията по труда сочи още, че в цели 14 сектора от икономиката ни има сериозен риск за здравето. Сред тях са преработваща промишленост, строителство и здравеопазване.

Стресът на работа е сред така наречените нови рискове. От него се оплакват близо половината работещи българи. Една трета имат проблеми със зрението, болки в гърба и главоболие заради работата си.

"Висококвалифицираните кадри определено бягат от предприятия, където са лоши условията на труд, а избягат ли ти висококвалифицираните работници, просто чакай да си на колене следващите месеци като предприятие", обясни Иван Нейков, Балкански институт по труда и социалната политика.

От Инспекцията по труда обясняват, че тепърва ще се изработи Кодекс за добри практики, който ще стане задължителен за фирмите. Най-общо в него ще е описан ритъмът на един работен ден, кога да са почивките и как да се съобразят с различните атмосферни условия.

Междувременно се задава и още един проблем - след години в предприятията у нас ще преобладават възрастни служители. Демографската ситуация най-вероятно ще доведе до промяна на началото и края на работния ден, както и допустимите тежести, които могат да вдигат служителите в производството например.

Парадоксален е фактът, че близо 90 % от работещите твърдят, че като цяло са доволни от условията на труд. Експертите обясняват този висок процент с това, че хората се страхуват да не загубят работата си и затова твърдят, че я харесват.

btv

Няма коментари:

Публикуване на коментар