сряда, 30 ноември 2011 г.

45 000 се включиха в протеста против пенсионната реформа

Около 45 хиляди души се включиха в протеста против пенсионната реформа пред сградата на Народното събрание. Двата големи синдиката в България проведоха национален протест срещу намерението на правителството да увеличи възрастта за пенсиониране с 1 година и премахването на клас прослужено време.

На митинга присъстваха хиляди миньори, железничари, учители, енергетици, металурзи.

“Някой ни заплаши, че ако протестираме, ще си подаде оставката. Ние му казваме – Дайте си оставката, г-н Борисов, ние ще ви я приемем веднага”, – заяви Любка от Дупница.

“ГЕРБ са една разбойническа банда”, – заяви протестиращ миньор. “Тази банда без да се съобразява с нас си приема закони и те са си добре”, – каза още възмутеният миньор.

“Всички ние, будното общество на тази държава, се събираме на този площад пред тази омразна сграда, която вместо съединение сее разединение и напрежение. Напрежение по време на криза, напрежение, обхванало цялото общество и настъплението на властта срещу нас. Внесените от Дянков предложения за премахването на класа и увеличаването на годините за пенсия грубо потъпкват правата на работещите служители и работници”, – заяви Валентин Вълчев, миньор от “Марица Изток”.

“И Дянков, и Борисов, като е толкова отворен, да дойде да говори с нас тук”, – поиска металург от КТ “Подкрепа”. Те, разбира се, не се появиха.

В протеста се включиха и деятели на „Работнически глас”, които разпространиха голямо количество листовки сред работниците.

Снимки:












Видео:









Няма коментари:

Публикуване на коментар