четвъртък, 8 март 2012 г.

Уволняват шивачка заради инициативата й да създаде синдикална структура в Перник


17.02.2012. Синдикалната структура на КНСБ в Перник застана зад интересите на шивачка, изгонена неправомерно от работа от гръцки бизнесмен, пише Градски вестник. Шивачката Димитрина Радоилова е предупредена вчера сутринта да напусне цеха на гръцкото шивашко предприятие „Мода ди Маре“ АД. Като мотив за уволнението е, че вчера камерите в цеха са я заснели да разговаря с колежки. Според лидерката на КНСБ в Перник Наташа Ангелова, истинската причина за действието срещу Димитрина е, че е инициатор за учредяване на синдикална структура в предприятието.

Радоилова е сред най-добрите работнички в предприятието, като дори надхвърля ежедневните си норми и това е документирано, уверяват от КНСБ. Жената еднолично членувала в синдиката. При устното й изгонване от работа вчера, собственикът на фирмата Ефтимиос Хадживасилиу й казал да си върви и заради станал скорошен обир на негови два магазина в Атина.

Заповед за уволнение на Димитрина не е връчена. От администрацията на фирмата са казали вчера на синдикалистите, че документът се пише в София. Ще използваме всички възможни начини да защитим членовете си, заяви Наташа Ангелова. Тя ще сезира за проблема Европейската конфедерация на профсъюзите, за да бъдат информирани всички контрагенти на шивашкото предприятие извън България, някои от които във Франция, за методите на гръцкия собственик. Според Ангелова е нарушен и правилникът за вътрешния трудов ред в предприятието. Спешна проверка във фирмата е направила вчера и Областната инспекция по труда.

Димитрина Радоилова е дългогодишен работник на фирмата още преди преместването й в Перник, когато гръкът е използвал за бизнеса си базата на столичния завод „Витоша“. Фабриката шие бельо, бански костюми и спортни облекла за иснос.

Заради проблема, Димитрина от вчера е с високо кръвно налягане и е в болничен отпуск.

www.pernikdnes.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар