петък, 2 март 2012 г.

Частни охранители нападнаха стачкуващи работници в Белгия


Нечувана дързост на частни охранители потресе белгийците. Частна германска милиция беше използвана от собствениците на фабрика в Белгия, за да проникне през блокадата на стачкуващите работници и да изнесе оборудване от цеховете. В Белгия е забранена намесата на частни структури за сигурност при опазване на обществения ред. При рейда на охранителите, описвани от стачкуващите като “бандити с палки”, има изпочупено имущество на стачкуващите.

Стачката на работниците в машиностроителния завод “Мейстер Бенелюкс” близо до град Лиеж, изглежда толкова е попречила на собствениците, че те изпратиха частни охранители да извадят оборудване от блокираните цехове.

Заплашително изглеждащите “командоси” изненадват стачкуващите, които не очакват намеса на други власти, освен на полицията. Но снаряжените с палки охранители си проправят път през работническия кордон и влизат в завода.

Джовани Бонте, синдикален ръководител в “Мейстер Бенелюкс”:
- Съблекалните, шкафчетата ни - всичко е потрошено. Не знаем защо. Нямам представа какво са търсели. Шкафчетата са отваряни насила. Там имаше само наши лични вещи.

Подробностите около самоуправството още се изясняват, но по първоначални данни охранителите са извикани от собствениците на завода, след като стачкуващите отказали да им предадат материали, необходими за работата на другите заводи от фирмата. Намесата на милицията обаче възмути властите.

БНТ

Няма коментари:

Публикуване на коментар