вторник, 28 август 2012 г.

Миньорска окупация в Сардиния (Италия)

Около стотина работници във въгледобивна мина на италианския остров Сардиния са се барикадирали на 373 метра под земята заедно с 350 кг експлозиви, в опит да окажат натиск над плановете на италианското правителство да закрие обекта.

АФП цитира изявление на един от 460-те миньори, които работят в мината Карбосулцис, разположена западно от Каляри и единствена в Италия. Италианското правителство е обявило за тази седмица намеренията си да обсъди бъдещето на мината.

„Опасяваме се, че мината ще затвори. Страхуваме се за работните си места. Готови сме да останем тук, докато имаме отговор от страна на правителството, който гарантира бъдещето на мината”, е заявил по телефона Сандро Меру, миньор от 28 години.

Според работниците в Карбосулцис обектът може да се използва за подземно складиране на вредни емисии, техниката за улавяне на CO2, използвана за ограничаване на ефектите от климатичните промени.

Мината в Сардиния има запаси изчислявани на 600 млн. тона, но среща трудности в поддържане на достатъчен постоянен добив. Обектът е бил окупиран от миньори на няколко пъти през 1984 г., 1993 и 1995, когато работниците остават под земята в продължение на 100 дни.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар